Bu kongre, gündem yarattı Bu kongre, gündem yarattı

Akdeniz Gerçek’in gündeme taşıdığı Muratpaşa Belediyesi plan notu değişikliği ile kapatılan çatı ve zemin teraslara yasal zemin oluşturulurken halk sağlığını etkileyen merkezi ısıtma sisteminin zorunluluğunun 5 bin metrekareden 15 bin metrekareye yükseltilmesine MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca’dan açıklama geldi. Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 11 Ekim 2024 tarihli ve 760 sayılı kararı ile kabul edilen Muratpaşa Belediyesi 1/1000 ölçekli uygulama imar planı plan notu değişikliği 25 Ekim 2024’te askıya çıkmıştı. Muratpaşa Belediye Meclisi’nde 6 Eylül 2024 tarihinde 199 sayılı karar ile kabul edilen plan notu değişiklikleri arasında sehven yapılan bir hatanın düzeltilmesi dahil 4 değişiklik bulunuyor. Değişikler imar parsellerinde araç platformlarının hava koşullarından etkilenmemesi ve parsel dışına taşmaması koşuluyla 250 santimetreyi aşmayan platformların etrafına en fazla 20 santimetre gölgelik yapılabileceği, giriş katlardaki bağımsız bölümlere ‘korkuluk, sabit olmayan açılır kapanır katlanır veya giyotin cam veya panjur ile kapatılabilir’ maddesinin eklenmesi, merkezi ısıtma sistemlerinin zorunluğu kılındığı 5 bin metrekare kullanım alanlarının 15 bin metrekareye yükseltilmesi ile ilgili güncellemeyi içeriyor.


“YÖNETMELİK MADDELERİNDEN FARKLI KARAR ALINAMAZ”

Plan notu değişikliği ile Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, Akdeniz Gerçek’e yaptığı açıklamada, “Muratpaşa Belediye Meclisi’nin 06.09.2024 tarih ve 199 sayılı kararı ile binalarda zorunlu merkezi ısıtmanın 5 bin metrekare kullanım alanı üzerinde olması, konut dışı yapılarda zorunlu merkezi soğutmanın ise soğutma ihtiyacı bin kilowatt’tan büyük olması durumunda uygulanması yönünde yaptığı plan notu değişikliklerinin, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 11.10.2024 tarih ve 760 karar numarası ile merkezi ısıtmada zorunluluğun 15 bin metrekareye çıkartıldığını, merkezi soğutma da ise 2 bin kilowatt üzerinde olacak şekilde düzeltilerek karar alındığını görmekteyiz.  “Binalarda Enerji Performansı” yönetmeliği madde 13 (3)’te “yeni binalarda; yapı ruhsatına esas olan toplam kullanım alanının 2 bin metrekare ve üstünde olması halinde merkezi ısıtma sistemi yapılır”, madde 15(1)’de de “Soğutma ihtiyacı 250 kilowatt’ dan büyük olan konut dışı binalarda merkezi soğutma sistemi tasarımları yapılır” hükümleri açıkça mevcuttur. Bu hususta daha önce yapılan değişiklikler nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ nın 17.01.2023 tarihli yazısında “alınan Belediye Meclis kararının mevzuata aykırı olduğu, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nde ilgili İdarelerin, Meclis kararları ile yönetmelik maddelerinden farklı uygulama kararları alabilmeleri ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmadığı” açıkça ifade edilmiştir” dedi.


VERİMLİ ENERJİ KULLANIMI İÇİN ORTAK AKIL VURGUSU

Başkan İbrahim Atmaca, “Bu çerçevede plan notlarında yapılan bu değişiklikler bir kez daha gözden geçirilmeli, yapı kullanım izni sırasında alınması zorunlu “Enerji Kimlik Belgesi” aşamasında ya da ileride oluşabilecek başkaca sorunların önüne geçilmesi için gerekli önlemler alınmalı, yönetmelik hükümleri değiştirilmeden uygulanmalıdır. Bu gibi meslek alanımızı ilgilendiren hususlarda karar öncesi odamızdan görüş alınması da beklentilerimiz arasındadır. Zira Oda yönetmeliğimiz gereği kamu kurumu niteliğinde bir meslek odası olarak ülkemiz kaynaklarının verimli kullanılmasını sağlamak için çalışmalar yapmak vazifelerimiz arasındadır. Ülkemiz için en önemli kaynaklardan biri olan enerji alanında alınacak kararlarda talep edilmesi halinde ilgili kurumlara destek vermeye her zaman hazır olduğumuzu açıkça ifade etmek isteriz” diye konuştu.


PLAN NOTU DEĞİŞİKLİĞİ NEYİ İÇERİYOR?

Muratpaşa Belediyesi’nin 1/1000 ölçekli uygulama imar planı plan notu değişikliği 3194 sayılı İmar Kanunu’nun ilgili hükümlerine göre 1 (bir) ay süre ile ilan edilmek üzere Plan ve Proje Müdürlüğü’nde askıya çıktı. Muratpaşa Belediye Meclisi’nde 6 Eylül 2024 tarihinde 199 sayılı karar ile kabul edilen plan notu değişiklikleri arasında sehven yapılan bir hatanın düzeltilmesi dahil 4 değişiklik yer alıyor.  Plan notları arasında ilk değişiklik unutulan cm’nin eklenmesine ilişkin yapılan düzenleme olurken, (İ) bendi "İ- İmar parsellerinde yapılan araç platformlarının hava koşullarından etkilenmemesi amacıyla; parsel dışına taşmaması koşuluyla; yüksekliği 250 cm’yi aşmayan platformun etrafını en fazla 20 cm dışına taşacak şekilde hafif malzemeden sökülüp takılabilir nitelikte gölgelik yapılabilir" şeklinde değiştirildi. Plan notlarına (J) bendi olarak “İklim koşullarının etkisini azaltmak amacıyla, araç giriş çıkışını engellememek şartıyla, giriş kattaki bağımsız bölümlerin ruhsat eki mimari projelerde zemin terası olarak görülen alanların ve bağımsız bölümlere ait çatı terasların etrafının korkuluk, sabit olmayan açılır kapanır katlanır veya giyotin cam veya panjur ile kapatılabilir" maddesi eklenirken, katlar arası yükseklikle ilgili maddede de değişiklik yapıldı.  "3-Katlar arası yükseklikler; Yapılaşması tamamlanmış veya tamamlanmamış imar adalarında, teşekkülata bakılmaksızın yürürlükteki imar yönetmeliğinde belirtilen katlar arası yüksekliklere uyulacaktır" maddesi şöyle değiştirildi: "3-Katlar arası yükseklikler; Yapılaşması tamamlanmış veya tamamlanmamış ayrık nizam imar adalarında teşekkülata bakılmaksızın yürürlükteki imar yönetmeliğinde belirtilen katlar arası yüksekliklere uyulacaktır." "5-Binalarda ısıtma ve soğutma sistemlerinin tasarım ve uygulaması a) Yapı ruhsatına esas her bir blok için toplam kullanım alanının 5000 m² ve üstünde olması halinde merkezi ısıtma sistemi yapılır, ancak özellik arz eden yapılarda otel, hastane, günübirlik, okul vb. binalarda enerji performans yönetmelik hükümleri geçerlidir. b) Soğutma ihtiyacı 1000 kw'dan büyük olan konut dışı binalarda merkezi soğutma sistemi yapılır." Maddesi ise şu şekilde değişti: "5-Binalarda ısıtma ve soğutma sistemlerinin tasarım ve uygulaması a) Yapı ruhsatına esas her bir blok için toplam kullanım alanının 15.000 m² ve üstünde olması halinde merkezi ısıtma sistemi yapılır, ancak özellik arz eden yapılarda otel, hastane, günübirlik, okul vb. binalarda enerji performans yönetmelik hükümleri geçerlidir.  b) Soğutma ihtiyacı 2.000 kw'dan büyük olan konut dışı binalarda merkezi soğutma sistemi yapılır." 
 

Muhabir: Tayfun AKYATAN