TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şube Başkanı Gülsüm Kıldan, Antalya’nın iklim ve kuraklık sorunlarının yeterince konuşulduğunu, kent için merhem olabilecek bir proje ile artık eyleme geçme zamanının geldiğini açıkladı. Başkan Kıldan “Bu proje ile doğru bilgi ve yöntemlerle, ortak akılla Antalya için en doğru sünger kent uygulamalarını, yöntemlerini önce öğrenmek, ardından uygulamaya geçirmek, uygulanan alanı gözlemleyerek geliştirmek ve en sonunda tüm kentte hatta ülkemizde yaygınlaştırmak hedefindeyiz” dedi.
KENTSEL VE EKONOMİK DENGEYİ KORUMAYI HEDEFLİYORUZ
Sünger Kent Antalya Projesi’nin; kamuoyunda bilinen yanlış bilgileri ortadan kaldırmak, işbirliği ve eğitim ile uygulama ve yöntem olmak üzere 3 aşamadan oluşacağını vurgulayan Kıldan, ‘Sünger Kent, şehirlerde sel kontrolü ve su yönetimi amacıyla doğa dostu tasarımlarla suyun verimli bir şekilde depolanmasını ve yönetilmesi amacıyla çıkmış uygulamalardır. Sünger Kent, iklim değişikliğinin getirdiği olumsuz etkilerle başa çıkmak için yenilikçi şehir planlama, tasarlama modelidir. Sünger Kent uygulamaları, suyun daha iyi yönetilmesini sağlarken, aynı zamanda kentsel alanlarda ekolojik dengeyi korumayı hedeflemektedir. Türkiye’de sünger kent girişimleri planlama ve uygulama arasındaki eksiklikler ve halk arasında doğru bilinen yanlışlar sebebi ile başarılı olamadı. Peyzaj Mimarları olarak bu yanlışın önüne geçmek için Sünger Kent Antalya Projesi ile doğru bilgiyi kamuoyu ile paylaşarak tüm doğru bilinen yanlışları ortadan kaldırmayı hedefliyoruz” dedi.
ÖRNEK ALANDA UYGULANACAK
Sünger Kent Antalya Projesi’nin Antalya’da örnek bir alanda uygulanacağını söyleyen Başkan Kıldan, “Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından proje alanı olarak gösterilen sahada eğitimin ikinci günü toprak analizi, iklim verileri, su akışı, jeolojik yapı vb veriler değerlendirilerek 1. gün öğrenilen bilgilerle Antalya için uygun bitki seçimleri, uygun inşaat yöntemleri ve malzemeleri ile belirlenen o alanda eğitmenler ile pratikler yapılacaktır. Eğitime katılan peyzaj mimarlarından alana uygun ölçekte bir ‘sünger kent tasarımı’ ortaya çıkarmaları istenecektir. Eğitimin sonunda çizilen projeler incelenerek, belirlenen alanın içerisinde küçük örnek bir alanda uygulamaya geçilecektir. Bu uygulama proje alanındaki değişimler 1 yıl boyunca gözlemlenecektir” diye konuştu.
2 GÜN SÜRECEK SEMİNERE DAVET
Antalya için suyun etkin kullanımının ve yönetiminin çok önemli bir durum olduğunun farkında olduklarına vurgu yapan Başkan Kıldan şöyle konuştu: “2 gün sürecek eğitim Viyana’da bu alanda uzman olan Thomas Roth ve Astrid Schröder- Holzhacker tarafından gerçekleştirilecek. Eğitimde iklim krizinin bitki örtüsünde meydana getirdiği bozulmalar ve meydana gelen kuraklık, klimatik konfor, sünger şehir altyapı sistemleri, kentsel ölçekte su tutma yöntemleri, sünger şehir tasarım konsepti, Stockholm ve Viyana dahil olmak üzere Avrupa’da yapılan Sünger Kent projeleri, projelerin kentte çözdüğü sorunlar yer alacak. Bu proje ile doğru bilgi ve yöntemlerle, ortak akılla Antalya için en doğru sünger kent uygulamalarını, yöntemlerini önce öğrenmek, ardından uygulamaya geçirmek, uygulanan alanı gözlemleyerek geliştirmek ve en sonunda tüm kentte hatta ülkemizde yaygınlaştırmak hedefindeyiz. Bu projemizin önemini ve aciliyetini anlayan ve bizlerle birlikte harekete geçen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanımız Muhittin Böcek’e ve ekibine çok teşekkür ediyor, 1 Kasım Cuma günü Antalya Kültür Merkezi Perge Salonu’nda 09:00-12:00 saatleri arasında gerçekleşecek Sünger Kent Antalya Semineri Tanıtım Programımıza tüm hemşerilerimizi davet ediyoruz.”