Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Dr. Öğretim Üyesi Dilek Yekenkurul, aşının toplum ve insan sağlığı için kritik önemini vurguladı. Aşıların insan vücuduna verildiğinde, bağışıklık oluşturarak mikroorganizmayı tanımasını ve koruyucu bir yanıt geliştirmesini sağladığını belirtti. Ayrıca, aşının gücü azaltılmış veya öldürülmüş mikroorganizmaların veya sadece bir bölümünün kullanıldığı bir madde olduğunu ifade etti.

Güvenli ve Etkili Koruma

Öğretim Üyesi Yekenkurul, aşının çevre sağlığı hizmetlerinden sonra 20'den fazla bulaşıcı hastalığı önlemek için en güvenli ve etkili koruyucu sağlık hizmeti olduğunu vurguladı. Özellikle çiçek hastalığı gibi bazı hastalıkların yüksek aşılama oranlarıyla yok edildiğine dikkat çekti. Ülkemizde çocuk felci, difteri, boğmaca gibi birçok hastalığa karşı aşıların yaygın olarak yapıldığını ve bunun sayesinde birçok hayatın kurtarıldığını belirtti.

SGK 61 İlacı Daha Geri Ödeme Listesine Ekledi SGK 61 İlacı Daha Geri Ödeme Listesine Ekledi

Aşıların Önemi ve Etkisi

Yekenkurul, dünya genelinde uygulanan bağışıklama programlarının her yıl 2,5 milyon çocuk ölümünü önlediğini ifade etti. Ayrıca, her aşının yüzde yüz koruyucu olmadığını ancak toplum genelinde aşılanmanın önemini vurguladı. Aşıların hastalık seyrini hafifletebileceğini ve hatta bazı salgınların önüne geçebileceğini belirtti.

Toplum Sağlığı İçin Önem

Yekenkurul, aşı yaptıran bir kişinin sadece kendisini değil, etrafındaki insanları da koruduğunu vurguladı. Aşıların bulaşıcı hastalıklara karşı yapıldığını ve bu sayede hastalığı geçiren kişilerin bulaştırıcı olmayacağını belirtti. Ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, yüksek aşılanma oranlarının hastalıkların görülme ve ölüm oranlarını düşürdüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA