Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Ocak 2025'ten itibaren geçerli olacak yeni asgari ücreti belirlemek için üçüncü kez toplandı. İlk iki toplantıda herhangi bir rakam gündeme gelmezken, gözler bu toplantıdan çıkacak karara çevrildi. İşçi ve işveren temsilcileri, genel ekonomik koşullar ve geçim şartları üzerinde görüşmelerini sürdürdü.
7 Milyon Çalışanı İlgilendiriyor
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, Türkiye’de yaklaşık 7 milyon çalışan asgari ücretle geçimini sağlıyor. Bu nedenle komisyondan çıkacak karar milyonlarca haneyi doğrudan etkileyecek. Mevcut durumda net asgari ücret 17 bin 2 lira 12 kuruş, brüt asgari ücret ise 20 bin 2 lira 50 kuruş olarak uygulanıyor. İşverene toplam maliyeti ise 23 bin 502 lira 94 kuruş.
Komisyonda Kimler Yer Alıyor?
Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çatısı altında 15 kişiden oluşuyor. İşçi tarafını TÜRK-İŞ, işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor. TÜRK-İŞ heyetinin başkanlığını Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar yürütürken, heyette aşçı, kuaför ve taşeron işçi gibi çeşitli mesleklerden temsilciler de bulunuyor.
Kritik Toplantı Öncesi TÜRK-İŞ Açıklaması
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısı öncesinde işçi tarafını temsil eden Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nda (TÜRK-İŞ) Başkanlar Kurulu toplandı.
TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesinde yapılan TÜRK-İŞ toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Ağar, "İnşallah hayırlısı olur. Biz, karşı tarafın tavrına göre tavrımızı alacağız. Görüşmemizi yaptık, asgari ücret için her şeyimiz baştan beri hazır, bir an önce süreci sonuçlandırmak istiyoruz. Bugün neticeye bakacağız" ifadelerini kullandı.
Rakam Yine Gündeme Gelmedi
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısının ardından açıklama yapan TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, asgari ücretle geçinen yurttaşların yaşam koşullarına dikkat çekti.
Ağar, "Olağanüstü çağrılar bazen hayırlı olur. Başkanlar Kurulu'nun asgari ücretle ilgili başkanlarımızın görüşlerini aldık ve komisyon toplantısına katıldık. Komisyonda yeni bir rakam konuşulmadı. Gerçekleşen enflasyonun hiçbir sonuç getirmeyeceğini söyledik. Asgari ücretle geçinenlerin evlerinin kirasını ve faturalarını ödeyebilmesi için bir çözüm istiyoruz. Bakan, bizim görüşlerimizi aldı, işverenin görüşlerini aldı. Alım gücünün çoğu gitmiş durumda, insanların yüzünü güldürmek istiyoruz. Asgari ücretin oybirliğiyle karar verilmesini istiyoruz. Makul bir ücret belirlerlerse biz de tamam deriz, aksi halde kabul etmeyiz. Ücret kabul edilmezse ne yapılacağı sorusuna ise şunu söyledim: Bu, toplu sözleşme değil. Bundan daha az para vererek işçi çalıştırılamaz. 10 yıl, 12 yıl çalışan arkadaşlarımızın hâlâ bu ücretle çalıştığını biliyoruz. Alım gücüne göre bir karar verileceğini umuyoruz" ifadelerini kullandı.