Türkiye genelindeki birçok mezbahadan Adana’ya çiğ olarak getirilen küçükbaş hayvan sakatatları, son yıllarda kentte düzenlenen ‘Lezzet Festivali’ ile daha fazla ilgi görüyor. Ancak kış aylarının gelmesiyle birlikte sakatat fiyatları rekor seviyelere ulaştı. Adana Kasaplar Çarşısı’nda ciğerin kilogram fiyatı 750 TL, ütülmüş kelle 250 TL, işkembe ve mumbar ise 50 TL’den satılıyor.
“Sakatat Fiyatları Daha da Artabilir”
Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, soğuk havaların sakatat fiyatlarını doğrudan etkilediğini belirtti. Yağmur, “Havaların soğumasıyla birlikte sakatat bulmak zorlaştı ve fiyatlar yükseldi. Şu anda ciğerin kilogramı 750 TL, ütülmüş kelle 250 TL, işkembe ve mumbar ise 50 TL’den satılıyor. Önümüzdeki günlerde fiyatların daha da artmasını bekliyoruz” dedi.
“Sakatat Artık Lüks Yemek Oldu”
İç piyasada hayvan kesiminin az olduğuna dikkat çeken Başkan Yağmur, sakatat ithalatının bulunmamasının da fiyat artışına neden olduğunu ifade etti. Yağmur, “Eskiden şırdan, mumbar, işkembe gibi ürünler düşük fiyatlardan satılıyordu. Yaz aylarında 3-5 tanesi 50 TL’ye veriliyordu. Ancak artık sakatatlar lüks tüketim ürünü haline geldi” diye konuştu.