Türkiye İstatistik Kurumu’nun yıllık enflasyonu yüzde 47,09 olarak açıklamasının ardından , asgari ücretin 2025 yılında ne olacağı merak ediliyor. Yeni yılda geçerli olacak asgari ücret, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenecek. Komisyonun ilk toplantısı, 10 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde yapılacak. Komisyonda aralarında bir gazetecinin de olduğu 4 emekçi olacağı bilinirken, Türk-İş Antalya İl Temsilcisi ve Yol-İş Antalya 1 No’lu Şube Başkanı Cemil Ünal, kira ve raf fiyatlarının çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, “Enflasyon yıllıkta yüzde 47,09 olarak açıklandı. Ev kiraları ile ilgili rakamlarda belirlendi. Şu an 17 bin TL ile geçim mümkün değil. Emekçi açısından sıkıntılı bir süreç yaşanıyor. Genel Başkanımız Ramazan Ağar, asgari ücret komisyonunda konuşacak. Emekçinin yanında olan Genel Başkanımız Ramazan Ağar, bu sorunu dile getirecek. Sağlık, temizlik, güvenlik ve basın emekçisi işçi arkadaşlarımız komisyonda konuşacak” dedi.
“EMEKÇİLER SORUNLARINI ANLATACAK”
Başkan Cemil Ünal, “Toplantının 10 Aralık günü yapılması planlanıyor. Umarım asgari ücreti iki toplantıda belirleriz. Emekçi arkadaşlarımız komisyonda yaşadıkları sorunları detaylı şekilde anlatacak. Çalışan arkadaşlarımız geçinemediklerini detaylı şekilde belirtecek. Geçim sorunuyla ilgili Ankara’da 20 Ekim’de mitingimiz olmuş ve 150 bin emekçi katılmıştı. Emek bir aradaysa her zaman kazanır. Asgari ücret gündeme geldiğinde raf fiyatları da artmaya başlıyor. Bu konunun üstüne gidilmesini ve denetlenmesini istiyoruz. İşverene destek zaten veriliyor bizim onda gözümüz yok biz insanca yaşayabileceğimiz bir ücreti talep ediyoruz. Bunu komisyonda yer alan 4 arkadaşımız söyleyecek” dedi.
“ENFLASYON EMEKLİNİN SIRTINDA”
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Antalya Şube Başkanı İbrahim Tezcan, yılbaşında yapılacak emekli maaşı zamları ile ilgili olarak, “Enflasyon aylıkta 2.24, 5 yıllıkta ise 47,09 olarak açıklandı. Emekliye verilecek olan en fazla yüzde 20 olarak tahmin ediyoruz. Bu verilecek zam emeklinin hiçbir giderini karşılamaz. Emekliye zam yapmasınlar ama diğer kalemlere de zam gelmemesi emekliye daha çok yarar. Geriye dönük enflasyonu veriyorlar ama Ocak ayı itibariyle ileriye dönük enflasyon ise bu duruma katılmıyor. Doğrusu ilk önce yüzde 20 ardından da yüzde 25 olarak verilmesidir. Emekliye sürekli olarak geriye dönük enflasyon üzerinden zam veriyorlar, zamdan 3 ay sonra enflasyona ezildikten sonra bu yapılan zammın bir anlamı kalmıyor. Bu yıl ‘Biz emekliyi mağdur ettik, yüzde 25 daha verelim’ demiyorlar. Enflasyon 16 milyon emeklinin sırtına yükleniyor” dedi.
“KİRA SORUNUNU ÇÖZÜN”
Başkan Tezcan, “En düşük emekli maaşı şu an hazine yardımıyla 12 bin 500 TL. Kök maaşı 9 bin TL olan emekliler var. Kök maaşı düşük olan emeklilere yüzde 25 zam yapılsa yine 12 bin 500 TL’nin altında kalıyor. 12 bin 500 TL alan emekliye yüzde 20 zam yapılsa ne olur yapılmasa ne olur? Maaşı yüksek olan kişiler neredeyse en düşük emekli maaşı kadar zam alıyor. Biz bu makasın açılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Seyyanen herkese zam talebimiz var. Herkese eşit olarak zam verilmeli. Yıllık enflasyon yüzde 47,09. Bizim 100 TL’ye aldığımız ürün 147 TL oldu. 12 bin 500 TL alan emeklinin evi kira. Ev sahiplerine devlet, ‘yüzde 60 bantlarında kiralara zam yapabilirsin’ diyor. Kiralara yüzde 60 zam yapılacak ama maaşlar yüzde 20 artacak. Emekli hayatını idame ettirmek için bu parayı nereden bulacak? Kira artışları büyük bir sorun. Buna bir çözüm bulunmalı” dedi.