AFAD verilerine göre bugün İstanbul’da en büyüğü 6.2 olmak üzere çok sayıda deprem meydana geldi. Yurttaş korku içinde kendini sokağa atarken, yetkili kurumlar herhangi bir can kaybı olmadığını belirtti. Antalya’dan da uzmanlar yurttaşlara evlerine girmeme konusunda uyarılarda bulundu. İlk deprem Silivri açıklarında saat 12.13’te 6,99 kilometre derinlikte 3.9 şiddetinde gerçekleşti. Ardından yine Silivri açıklarında saat 12.49’da 6,92 kilometre derinlikte en sarsıcı olan 6.2’lik deprem oluştu. Bu sarsıntının ardından yurttaşlar evlerinden ve işyerlerinden sokaklara indi. Büyük sarsıntıdan iki dakika sonra bu seferde Büyükçekmece açıklarında 7 kilometre derinlikte 4.4 ve 5,9 büyüklüğünde iki deprem oluştu. Büyükçekmece sarsıntısından 9 dakika sonra ise sırasıyla 4.8, 4.5 ve 4.9 büyüklüğünde 3 deprem daha yaşandı.
6 Şubat’ın İzleri Hala Silinmedi
11 ili etkileyen ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en yıkıcı depremi olarak kayıtlara geçen 6 Şubat’ın izleri hala silinemezken İstanbul’da da uzun süredir yıkıcı bir deprem bekleniyordu. Yıkıcı olmaması ve bildirilen herhangi bir can kaybı olmaması sebebiyle tüm yurt derin bir nefes alırken, uzmanlar, dirençli kent oluşumunu yeniden hatırlattı. Resmi rakamlara göre 53 bin 537 yurttaşın can verdiği, 11 ilde on binlerce binanın yıkıldığı ve milyonlarca kişinin göç etmesine neden olan 6 Şubat depremlerinin etkisi hala konteynır kentlerde devam ederken, Türkiye ekonomisinin can damarı olan İstanbul’da yaşanabilecek yıkıcı depremlerin etkisinin büyük sorunlar doğurabileceği de ifade ediliyor. Bunların yanı sıra Türkiye’de yurttaşların aktif olarak kullandığı 3 GSM operatörüne tepkiler yine çığ gibi büyüdü. 6 Şubat depremlerinde büyük eleştirilere maruz kalan ve ağır para cezaları alan 3 GSM operatörü depremin ardından kullanıcılara bir süre hizmet veremedi. ‘En çok ihtiyaç duyduğumuz anda kullanamayacaksak, o kadar parayı neden ödüyoruz’ diyerek sosyal medyadan tepki gösteren yurttaş GSM operatörlerine büyük tepki gösterdi.
Uzmanından İstanbul’a Uyarı
Sadece İstanbul’u değil tüm ülkeyi korkutan depremle ilgili Akdeniz Gerçek’e depremin ardından kısıtlı bilgi ile ilk analizlerini yapan JMO Anatalya Şube Başkanı Mustafa Karancı, “Depremin odak derinliği 13.1 km olup sığ odaklı bir depremdir. Bugün İstanbul ve çevresinde hissedilen depremler, Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun aktif segmentlerinden biri olan Marmara Denizi çevresindeki sismik hareketliliğin devam ettiğini bir kez daha ortaya koymuştur. Kandilli Rasathanesi ve AFAD verilerine göre, merkez üssü Marmara Denizi olan bu depremler, yüzeye yakın odak derinlikleri ve hissedilir şiddetleriyle dikkat çekmiştir. Jeolojik açıdan bakıldığında, bu tür depremler bölgedeki gerilim birikiminin doğal bir sonucu olup artçı sarsıntılarla devam etmesi olağandır. Bu nedenle yaşanabilecek daha büyük bir deprem ihtimaline karşı, özellikle yapı stoku riskli olan bölgelerde daha dikkatli olunması gerekmektedir. Lütfen sadece AFAD, Kandilli Rasathanesi ve ilgili kamu kurumlarının resmi açıklamalarını takip edin. Sosyal medyada yayılan teyitsiz bilgi ve yorumlar panik yaratabilir. Artçı depremler sürebilir. Bu nedenle vatandaşlarımızın hasar görmüş yapılardan uzak durmaları, gerekirse güvenli toplanma alanlarında vakit geçirmeleri hayati önem taşımaktadır” dedi.