Antalya 2. Arıcılık ve Arı Ürünleri Fuarı, Türkiye'nin dört bir yanından üretici ve sektör temsilcilerinin katılımıyla Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi'nde devam ediyor. 51 firma standının yer aldığı fuar, 9 Şubat akşamı saat 20.00’da sona erecek. Kendi yerli arıcıları kadar binlerce gezginci arıcıya da ev sahipliği yapan Antalya’da, fuara ise vatandaşların ilgisi yoğun oldu.
Fuarın gözdesi arıların büyülü dünyasını yakından izleme imkanı sağlayan ‘arıvaryum’ oldu. Arıvaryumu yakından izleyen vatandaşlar, bol bol fotoğraf çekip video aldı. Boyutuna göre fiyatı 4 ile 12 bin arasında değişen arıvaryum ilgililerine evde arıcılık yapma imkanı da sağlıyor.
Arıların çalışma sistemini yakından görmek için böyle bir kovan tasarladığını ve çıkış noktasının akvaryum olduğuna dikkat çeken Tahir Şener, projesinin büyük ilgi gördüğünü kaydetti. ‘Arıvaryum’ kovana yerleştirilen arıların, cam yüzeyden izlenebildiğini ifade eden Şener, camdan çıkardığı hortum ile arıların dış dünya ile bağlantı kurduğunu ve kovanın ihtiyacı olan, polen, bal ve propolisin getirildiğini kaydetti.
"Camdan Arıları İzliyorlar"
Ön yüzeyi cam olan ve görünüşü akvaryumu andıran arıvaryum hakkında bilgiler veren Şener, “ 2 çıtalı sunum kovanımı kreş ve anaokullarına götürüyorum. Çocuklar burada kraliçe arı ve diğer arıları petek, bal, polen gibi ürünleri yakından görme şansına sahip oluyor. Arıvaryum ise 20 çıta. Akciğer ve koah hastaları ilgi gösteriyor. Evlerinin bir köşesi yada balkona koyuyorlar. Hortum aracılığıyla arı dışarı gidip gelebiliyor. Arıyı yakından görmek, kokusunu almak isteyen oluyor. Görsel olarak ofislere kurulum yapıyoruz. Üniversitede arı hastalıkları ve arı sağlığı üzerinde daha rahat çalışma yapma imkanı buluyorlar” dedi.
"Fiyatı 4 ile 12 Bin"
Fuarlar ve sosyal medya aracılığıyla çok fazla talep aldığını dile getiren Şener, “Ben her eve bir arı kolonisi koymak isterim. Ama bunu istemek daha önemli. Vatandaşımızın istediği modele göre tasarım yapabiliyorum. Fiyatımız 4 ile 12 bin arasında değişiyor. Bu ürünü ben çıkardım ama patentini almadım. Herkes yapsın. Arımız plastik değil ahşap yuvasında çalışmalarına devam ediyor” dedi.
Şener, herkese sağlıklı doğru, temiz bir arıvaryum yapmak ve bal üretmek olduğunu sözlerine ekledi.