AKP Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç, düzenlediği basın toplantısında, 2004 - 2009 yılları arasında Antalya Büyükşehir Belediyesi AKP yönetimdeyken Döşemealtı’nda temeli atılan ve CHP’li Akayrın döneminde yapımı tamamlanarak hizmete açılan Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’nin son durumunu içler acısı olduğunu söyledi. AKP İl Başkanı Mustafa Köse’nin de katıldığı toplantıda Enç, “Antalya’da sosyal konulara dikkat çekmek için özel bir çalışma yürütüyoruz. Özellikle engelli bireyleri ilgilendiren çalışmalar. Bizim engelliye bakış açımızı tüm Türkiye biliyor. Buna istinaden biz Büyükşehir Belediyesi olarak AKP döneminde Döşemealtı bölgesinde bir Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’nin yapımına başladık. Bu merkez Türkiye’nin hatta Batı Avrupa’nın en büyük Engelli Rehabilitasyon Merkeziydi” diye kaydetti.
Enç, 2009 yılında Belediye seçimlerini kaybetmeden önce Engelliler Rehabilitasyon Merkezinde inceleme yaptıkları zaman gurur duyduğunu ancak şimdiki halinin içler acısı olduğunu belirtti. Enç, “26 bin metrekare bir açık alan, 14 metrekaresi ise kapalı alandı. Devasa bir projeydi. Aynı zamanda 500 öğrencinin aynı şekilde ders alabileceği 85 yataklı bir otel gibi de planlamıştık. Çünkü bize gelen şikayetler arasında engelli bireylerin aileleri hafta sonu bile olsa çocuklarını bırakabilecekleri güvenilir bir merkeze ihtiyaç duydukları yönündeydi. 14 bin metrekarelik kapalı alan içerisinde yarı olimpik yüzme havuzu, hidroterapi havuzu, hayvanat bahçeleri, seralar, hobi bahçeleri ve kafeteryalar olacak şekilde planladık. Seçimleri kaybetmeden önce inşaatın yüzde 90’ının bitmiş durumdaydı” diye konuştu.
“MERKEZİN BAŞINDA GÜNSELİ AKAYDIN VARDI”
Seçimleri kaybettikten sonra yönetimi CHP’li Belediye Başkanının aldığını bu merkezi tamamladığını ifade eden Enç, “Bitirdikten sonra da 15.09.2010 tarihli bir protokol yaptı. Engelli Bireyler Derneği adı altında bir derneğe buranın devrini sağladı. Bu derneğin başında da daha önceki yönetimde yerel idarecimiz olan Sayın Akaydın’ın eşi Günseli Akaydın vardı” diye konuştu. Hizmet binasında Engelli Bireyler Derneği’nin 17 sözleşmeli personeli çalıştığını Bu 17 personel 1 kurum müdürü, 8 özel eğitim öğretmeni, 5 fizyoterapist, 1 psikolog ve 2 memurdan oluştuğunu toplamda 68 personelinin olduğunu kaydetti.
2 hafta önce merkezi ziyaret ettiğini belirten Gökçen Enç, “Engellilerin faydalanabileceği iş alanlarının hiçbirisi faaliyette değildi. O zaman bu 68 personel burada ne iş yapıyor diye soruyorum. Rehabilitasyon Mekezi’nin 1 aylık gideri 337 bin 890 TL. 10 adet engelli öğrenci taşımalı aracı var. 2013 yılında aylık 2 bin 500 TL’ye kiralanıyorken, 2014 yılında bu rakam 6 bin 690 TL olmuş. 3 katına yakın bir artış var. 2014 yılında bu rakam neden bu kadar artmış. Belediyenin denetim mekanizmalarını çağırdık. İncelemelerde bulunuyorlar” dedi.
30 öğrencinin Engelli Rehabilitasyon Merkezi’ne devam ettiğini vurgulayan Enç, “Şişirme personel sayısına baktıklarında neredeyse engelli başına 4 personel düşüyor” dedi.
“BECERİKSİZLİK YÜZÜNDEN İŞLETİLEMEDİ”
Engelli Rehabilitasyon Merkezi’nin tamamen iyi niyetle ve sosyal sorumluluk projesi dahilinde bir yer olduğunu ancak merkezin beceriksizlik yüzünden işletilemediğinin ve zarara uğratıldığının çok açık olduğunu savunan Enç, ziyareti sırasındaki gözlemlerini şu sözlerle aktardı: “2011 yılında hizmete başladığında ne yazık ki bakımsızlıktan birçok yeri çökmüş durumdaydı. Binada yer yer çökmeler var. İdare hiçbir önlem almamış. Biz yasal anlamda soruşturmaları başlattık. 3.5 trilyonluk zararı bir kenara bırakalım, engellilerin faydalanabileceği bir merkez ne yazık ki içler acısı durumda.” MÜHÜBE DEMİRBAŞ