Türkiye’de 93 yılda 32 bin erkek belediye başkanına karşılık sadece ve sadece 150 kadın belediye başkanı seçilmiş. Bu durum, toplumumuzda cinsiyet eşitliği konusunda hala kat edilmesi gereken çok yol olduğunu gösteriyor.

Bölgesel Dağılım

Bu süreçte bölgesel dağılıma bakıldığında; Marmara bölgesinde 19, Karadeniz’de 11, İç Anadolu’da 12, Doğu Anadolu’da 31, Güneydoğu Anadolu’da 46, Ege bölgesinde 26 ve Akdeniz bölgesinde ise sadece 5 kadın belediye başkanı görev yapmıştır.

Akdeniz Bölgesi: Utandıran Tablo

Bölgesel dağılım tablosunda en az kadın belediye başkanı seçilen Akdeniz bölgesi, 93 yılda sadece 5 kadın belediye başkanı olmasıyla dikkat çekiyor. Bu durum, bölgenin kadın liderlere olan ihtiyacını ve bu konuda daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini gösteriyor.

Kadınların Meclisteki yeri

Türkiye’deki siyasi partilerde kadın temsilinin durumu aşağıdaki gibidir:

Regli Durdurma Yöntemleri: Regli Nasıl Kesilir? Regli Nasıl Ertelenir? Regli Durdurma Yöntemleri: Regli Nasıl Kesilir? Regli Nasıl Ertelenir?
  • AKP: AKP, seçilebilir sıradan 51 kadın ve 243 erkek aday çıkardı. Potansiyel kadın temsil oranı %17,3 oldu.
  • CHP: CHP, seçilebilir sıradan 25 kadın ve 120 erkek aday gösterdi. Potansiyel kadın temsil oranı %17,2 oldu.
  • İYİ Parti: İYİ Parti, seçilebilir sırada 3 kadın ve 41 erkek aday çıkardı. Potansiyel kadın temsil oranı %6,8 oldu.
  • DEVA Partisi ve Gelecek Partisi: Her iki parti de seçilebilir sıradan 2 kadın ve 7 erkek aday çıkardı. Potansiyel kadın temsil oranları %22,2 oldu.
  • Yeşil Sol Parti (YSP) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP): Bu partilerin yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı’nda kadınlar diğer ittifaklara göre daha ön sıralarda yer aldı. YSP, 270 kadın aday ve %45 oran ile en üst sıradayız dedi. TİP de aday çıkardığı 54 seçim bölgesinin 27’sinde, kadın adaylara birinci sırada yer verdi.
Editör: Kamer Durdu