Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Dünya Kız Çocukları Günü olarak ilan edilen 11 Ekim, kız çocuklarının haklarına dikkat çekmek ve karşılaştıkları zorluklar hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla kutlanıyor. Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD), 2024-2025 Faaliyet Dönemi Açılışı ve Şubeler Toplantısı için bir araya geldiği Eskişehir’de bu önemli günün anlamına uygun bir basın açıklaması yaptı.
"Kızlar Okusun Hayata Dokunsun"
Derneğin 75. yılını kutladığı bu özel yılda "Kızlar Okusun Hayata Dokunsun" sloganıyla eğitimde fırsat eşitliğinin altı çizildi. TÜKD Genel Başkanı Meral Güler imzalı açıklamada, kız çocuklarının eğitiminin sadece bireysel gelişimleri için değil, aynı zamanda toplumun kalkınması için de kritik olduğu vurgulandı. TÜKD, devlet, sivil toplum kuruluşları, aileler ve eğitimcilerin bu konuda iş birliği yaparak kız çocuklarının eğitimini desteklemeye davet etti.
kız çocukları Eğitim Hakkından Mahrum Kalıyor
TÜDK açıklamasında, "Eğitim, kız çocuklarına hayal ettikleri bir geleceği inşa etme imkanı sunarken, ne yazık ki günümüzde hala birçok kız çocuğunun, ayrımcılık, ekonomik zorluklar, sosyal ve toplumsal baskılar ve en çok da din eksenli yönlendirmeler nedeniyle eğitim hakkından mahrum kaldığını, yaşam hakkının dahi tehdit altında olduğunu üzülerek takip ediyoruz" denildi.
Kız Çocuklarına Yönelik Şiddet ve İstismar Devam Ediyor
Açıklamada, kız çocuklarının çocuk yaşta evlilikler, cinsel istismar ve şiddet gibi durumlara maruz kaldığına dikkat çekildi: "Yaşamımıza hakim olan karanlık ve gerici zihniyet kız çocuklarımızı da etkisi altına almış ve okulda olması gereken kız çocuklarımızın gelinlikle mezara gönderilmesi, tarikat yurtlarında yanarak can vermesi, çocuk evlilikleri adı altında şiddete ve c*nsel ist*smara maruz kalması, t*cavüze uğraması, pek çok alanda emek sömürüsüne maruz kalması, üstü kapatılmaya çalışılan sıradan adli vaka olmaktan ileri gitmemiştir."
Dünya Genelinde Kız Çocukları Zorluklarla Karşılaşıyor
Kız çocuklarının dünya çapında insanlık dışı durumlarla karşı karşıya olduğuna vurgu yapan TÜDK, "Dünya ölçeğinde de; kız çocukları savaş nedeniyle öldürülmekte, tecavüz edilmekte, köle olarak satılmakta, cinsiyet ayırımcılığına uğramakta, ücretsiz tarım işçiliğinden, mevsimlik işçiliğe, ev içi çalıştırılmaya kadar pek çok alanda emek sömürüsüne maruz kalmakta, çocuk işçi olarak çalıştırılmakta, eğitim hakkından mahrum bırakılmaktadır" açıklamasını yaptı.
Geleceğin Güçlü Kadınları İçin Mücadele
TÜKD, kız çocuklarının her alanda kendilerini geliştirerek yarının güçlü ve etkili kadınları olmaları için mücadeleye devam edeceğini belirterek, "11 Ekim Dünya Kız Çocukları Gününü bayram mutluluğuyla kutlayacağımız günlerin kararlılığıyla, kız çocuklarının eğitim, spor, sanat ve bilim alanlarında kendilerini geliştirerek yarının güçlü ve etkili kadınları olmalarının önünde duran kalıplaşmış sosyal normların ve önyargıların değişmesi için çabamızı sürdürmeye devam edecek ve kız çocuklarının potansiyelini ortaya çıkarabilmeleri için gereken desteği sağlamayı sürdüreceğiz." ifadelerine yer verdi.
Eğitimde Fırsat Eşitliği Sağlanana Kadar Mücadeleye Devam
TÜKD açıklamasında eğitimde fırsat eşitliğine de değinildi: “Kız çocuklarına eğitimde fırsat eşitliği sağlanıncaya kadar, çocuk yaşta evlilikler sona erinceye kadar, cinsiyet ayrımcılığına karşı kız çocuklarına yönelik hak ihlalleri bitinceye kadar, kız çocuklarımızın; kendi ayakları üzerinde durabilen, kendi kararlarını verebilen, sadece birer gölgeden ibaret olmayan sağlıklı bireyler olabilmelerinin önündeki engeller ortadan kalkıncaya kadar, kız çocukları ve kadına yönelik her türlü ayrımcılığı durdurma çabamız kesintisiz sürecektir. Unutmayalım ki, bir kız çocuğu değişir, toplum değişir, dünya değişir.”
TÜKD'den Milli Eğitim Bakanlığı'na Çağrı
Milli Eğitim Bakanlığı'na çağrıda bulunan TÜKD, “Kararları, icraatları ve ısrarlı uygulamaları ile kız çocuklarımızın eğitimi konusunda iyi bir sınav vermeyen Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine Ulu Önderimizin çocuklar için söylediği sözlerini hatırlatıyor ve diyoruz ki; Çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korunmalı, onlar her koşulda yetişkinlerden daha özel ele alınmalıdır” sözleriyle açıklamasını sonlandırdı.