Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ait finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı. Verilere göre, ağustosta en yüksek reel getiri külçe altından geldi. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde külçe altının reel getiri oranı yüzde 4,82, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 4,01 olarak belirlendi.

Yatırım Araçlarında Reel Getiri Performansları

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde, avro yatırımcısına yüzde 2,18, mevduat faizi brüt yüzde 1,64, dolar yüzde 0,6 reel getiri sağlarken; devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 0,68 ve BIST 100 endeksi yüzde 10,07 oranında kayba yol açtı.

TÜFE ile indirgendiğinde ise avro yatırımcısına yüzde 1,4, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,86 reel getiri sağlarken; dolar yüzde 0,18, DİBS yüzde 1,44 ve BIST 100 endeksi yüzde 10,76 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

Mevduat Faizi ve BIST 100 Endeksi Performansları

Üç aylık değerlendirmede mevduat faizi (brüt), Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 6,84, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 4,42 oranında reel getiri sağladı. Bu sonuçlarla mevduat faizi, yatırımcılara en yüksek reel getiri sunan yatırım aracı oldu.

Öte yandan, aynı dönemde BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 9,4 ve TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 11,46 oranlarında yatırımcısına en fazla kaybettiren yatırım aracı olarak öne çıktı.

Altın ve Doların 6 Aylık Performansları

Altın, 6 aylık değerlendirmede Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 14,3, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 10,77 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağladı. Dolar ise, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4,68, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 7,62 oranlarında kayba yol açtı.

Külçe Altın Yükseliyor

Yıllık değerlendirmede, külçe altın Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 18,15, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5,54 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağladı. Ancak, BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 3,58, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 13,87 oranında kayba neden oldu.

Avro, dolar ve mevduat faizi (brüt) de yıllık olarak yatırımcılara kayıplar yaşatırken, DİBS uzun vadede en fazla kaybı getiren yatırım aracı oldu.

Büyük İkramiye Hayali Kuranlara Uyarı: Yılbaşı Bileti Alırken Dikkat! Büyük İkramiye Hayali Kuranlara Uyarı: Yılbaşı Bileti Alırken Dikkat!

Kaynak: AA