Adana'da Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'ndeki hastalara tarım terapisi uygulunıyor. Hastane bahçesinde ve serasında domates, biber, fasulye, patlıcan ve salatalık gibi sebzeler yetiştiren hastalar, bu sayede sağlık durumlarında önemli iyileşmeler kaydediyor. Ayrıca ağaç budama gibi çeşitli tarımsal faaliyetlerde de bulunan hastalar, dönüşümlü olarak bu çalışmalara katılıyor.
İş ve Uğraş Terapisi ile Hayata Bağlanma
Hastanede uygulanan 'iş ve uğraş terapisi' kapsamında hastalar, hayata bağlanma, yaşamdan zevk alma, kendilerini işe yarar hissetme ve çevreyle daha iyi bağlantı kurma fırsatı buluyor. Doğal ortamda tarım faaliyetleriyle uğraşan hastalar, sosyal yaşama uyum sağlama sürecini de hızlandırıyor.
Tarımsal Faaliyetlerin Hastalara Katkısı
Adana'da Ruh Sağlığı Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Yunus Emre Yıldırım, hastaların tarımsal faaliyetlerle uğraşmasının sağlıklarına büyük katkı sağladığını belirtti. Dr. Yıldırım, 'Bahçemizde ve seramızda hastalarımız, ürünlerin fideden olgunlaşma dönemine kadar olan sürecini gözlemleyebiliyor. Hastalar, biber, patlıcan, domates, nar, üzüm ve elma gibi birçok meyve ve sebzeyi yetiştiriyor' dedi.
Sosyal Yaşama Uyum ve Ruh Sağlığına Katkı
Dr. Yıldırım, hastaların sosyal yaşama uyum sürecini tamamlamalarının yanı sıra, diğer hastalarla uyum süreçlerini de gözden geçirdiklerini ifade etti. 'Bu sürecin bize ve hastaya kattığı kazanımlar çok fazla. Hastaların dış dünyada nasıl bir hayat sürdürebileceklerini, bu işlerin nasıl yapıldığını öğrenmeleri ve ruh sağlıklarındaki tedavi sürecine katkısı büyük' diye ekledi.