Adana'nın Feke ilçesinde, Toros Dağı eteklerinde yetişen ve şifalı ot olarak bilinen kantaron, köylüler tarafından özenle toplanıyor. Şifa kaynağı olarak bilinen kantaron otu, günlerce güneşte bekletilerek yağa dönüştürülüyor.
Köylülerden Toplu Kantaron Hasadı
Feke'nin Tapan bölgesinde köylüler, kantaron otu hasadı için bir araya geliyor. Köyde her yerde kantaron toplayan kadınlar, bu şifalı bitkiyi hem sağlık için kullanıyor hem de ev ekonomisine katkı sağlıyor.
Ankara'dan yazları memleketi Feke'ye gelen Ayşe Bilgiç, kantaron yağının doğadaki şifa olduğunu belirterek, 'Kantaron yağı ve çayını kullanıyoruz. Kantaronun çiçek kısımlarını zeytinyağı ile 41 gün güneşte bekletiyoruz. Bunu süzüp açık yaralarda kullanıyorum. Çayını mide sorunları için kullanıyoruz. İlaçların hepsinin yan etkisi var ama bu yağın yok ve doğadan gelen şifa diyoruz' dedi.
Kadınlar İçin Ekonomik Kazanç
Bu yıl kantaron yağını kadınlar için ekonomiye kazandırdıklarını ve kooperatif bünyesinde satıldığını aktaran Hilal Köz ise, 'Kantaron otunu kooperatif bünyesinde hasat yaptık. Şifa doktoru olarak bilinir. Elimizden düşmeyen bitki ilaç olarak kullanırız' dedi. Kantaron yağı, köylüler tarafından büyük bir özenle işlenip satılıyor ve bu sayede kadınlar için önemli bir ekonomik kazanç sağlanıyor.
Köyün Doğal Doktoru: Kantaron Otu
Köy sakinlerinden Belkız Özsoy ise kantaron otunun köyleri için ne kadar önemli olduğunu vurguladı. 'Bizim köyümüzün doktoru kantaron. Her ağrımızda, yanıklarda biz bu otun yağını kullanırız' diye konuştu. Köylüler, kantaron otunun faydalarını nesilden nesile aktararak bu doğal şifa kaynağını yaşatmaya devam ediyor.