Nesli tehlike altında olduğu için koruma altında bulunan 'Caretta caretta' ve 'Chelonia mydas' deniz kaplumbağalarının önemli üreme alanları arasında yer alan Mersin'de, bu yıl 200 binden fazla yavrunun Akdeniz ile buluşması bekleniyor. Gece ay ışığından itibaren gün aydınlanana kadar yuvalardan çıkan ilk yavrular denizle buluştu.
Mersin, Deniz Kaplumbağalarının Üretim Merkezi
Dünyada iribaş deniz kaplumbağası (Caretta caretta) ve yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas) için en önemli üretim merkezlerinden biri olan Mersin, Haziran ayından itibaren anaç kaplumbağaların yuvalama alanlarına yumurtalarını bırakmasıyla dikkat çekiyor. Kentteki 5 ana yuvalama alanı başta olmak üzere bazı sahillere de yuvalar yapılmış durumda. Şu anda hala anaç kaplumbağaların yumurta bırakma süreci devam ederken, ilk yavrular da denizle buluşmaya başladı.
Yavru Kaplumbağalar Denize Ulaşıyor
Mersin’in Anamur, Silifke, Göksu, Erdemli, Alata, Yenişehir 100. Yıl Tabiat Parkı ve Akdeniz Kazanlı sahillerinde her yıl yüzlerce deniz kaplumbağası yuva kuruyor. Her bir yuvadan yaklaşık 80 ila 100 yavru çıkıyor, ancak denizde hayata tutunan yavru sayısının oldukça düşük olduğu belirtiliyor. Yapılan açıklamalara göre, bin yavrudan en fazla 1 veya 3 tanesi denizde hayatta kalabiliyor.
Uzman Görüşü: 'Anaç Kaplumbağalar Son Yuvalarını Yapıyor'
Mersin Üniversitesi (MÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Görevlisi Dr. Mahmut Ergene, 'İçinde bulunduğumuz zaman diliminde hem yavrular denizle buluşuyor, hem de anaç kaplumbağalar son yuvalarını yapıyorlar' dedi. Deniz kaplumbağalarının göç eden canlılar olduğuna dikkat çeken Dr. Ergene, 'Nisan, Mayıs ayı gibi ülkemiz kıyılarına gelirler. Mayıs sonu, Haziran başlarında yumurtalarını bırakmak için kumsala çıkmaya başlarlar' diye konuştu.
Yuva Sayısında Artış, Yavru Sayısında Beklenti
Her yıl yapılan etkili koruma çalışmaları sayesinde yuva sayılarında bir artış gözlendiğini belirten Dr. Ergene, 'Geçen yıl Mersin sahillerinden yaklaşık 200 bin yavru denize ulaşmıştır. Ancak bu sayı sizi yanıltmasın. Deniz kaplumbağalarının yaşam oranı çok düşük olduğu için bin yavrudan 1 veya 3 tanesi yetişkin hale geliyor. Bu sene kesin sayı vermek yanlış olur; ancak geçen seneye göre yuva sayısında artış gözlenmiştir. Bu yıl 200 binden fazla yavrunun denizle buluşmasını bekliyoruz' şeklinde konuştu.
İnsanların Müdahalesine Dikkat Çekildi
İnsanların, küçük bir deniz kaplumbağasını gördüklerinde onu denize bırakma isteğiyle hareket ettiğini vurgulayan Dr. Ergene, 'Bu canlılar yumurtadan besin kesesiyle çıkarlar. Bu besin kesesini kumla sürterek denize girerler. Biz onlara iyilik yapalım derken aslında onları avcı balıklara yem etmeye neden oluyoruz. Deniz kaplumbağalarını izlemekte bir sakınca yok, ancak kesinlikle dokunulmaması gerekiyor' diyerek sözlerini tamamladı.