Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Dünya Zengin İnsanlarda Kanser Riski Daha Yüksek

Zengin İnsanlarda Kanser Riski Daha Yüksek

Zengin insanların genetik kanser riski daha yüksek. Sosyo-ekonomik durum ile hastalıklar arasındaki ilişki, sağlık tarama protokollerinin yeniden değerlendirilmesini gerektirebilir.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Zengin İnsanlarda Kanser Riski Daha Yüksek
MUHABİR: Kardelen Özdemir

Finlandiya'daki Helsinki Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırma, zengin insanların düşük gelirlilere göre daha fazla genetik kanser riski taşıdığını ortaya çıkardı.

Çalışma, sosyo-ekonomik durum ile çeşitli hastalıklar arasındaki ilişkiyi inceledi. Bulgulara göre, zengin insanların meme, prostat ve diğer kanser türleri için daha yüksek risk altında olduğu tespit edildi. Öte yandan, dar gelirli kişilerin genetik olarak diyabet, depresyon, alkolizm ve akciğer kanserine daha yatkın olduğu açıklandı.

Genetik Skorların Hastalık Riskine Etkisi Nedir?

Finlandiya Moleküler Tıp Enstitüsü'nden (FIMM) çalışma lideri Dr. Fiona Hagenbeek, poligenik risk değerlendirmelerinin bazı hastalıklar için tarama protokollerine eklenebileceğini belirtti. Dr. Hagenbeek, "Poligenik skorların hastalık riski üzerinde etkisi olduğunun anlaşılması, daha fazla katmanlı tarama protokollerine olanak sağlayabilir. Örneğin, gelecekte meme kanseri tarama protokolleri, yüksek genetik riske sahip ve yüksek eğitimli kadınların, düşük genetik riske sahip veya daha az eğitimli kadınlara göre daha erken veya daha sık tarama alacakları şekilde uyarlanabilir." dedi.

Çalışma 280 Bin Kişinin Verilerini İçeriyor

Bu çalışmayı yürütmek için Dr. Hagenbeek'in ekibi, yaşları 35 ila 80 arasında değişen yaklaşık 280 bin kişinin genomik ve sağlık verilerini topladı. Çalışma, yüksek gelirli ülkelerde yaygın olan 19 hastalık arasındaki bağlantıyı araştıran ilk çalışma olarak öne çıkıyor.

Hastalık Riski Sosyo-Ekonomik Duruma Bağlı mı?

Dr. Hagenbeek, genetik riskin sosyo-ekonomik durum ile bağlantılı olduğunu vurguladı. "Çoğu klinik risk tahmin modeli biyolojik cinsiyet ve yaş gibi temel demografik bilgileri içermekte, ancak şimdi hastalık riskinin genetik tahmininin bireyin sosyo-ekonomik geçmişine de bağlı olduğunu gösterebiliriz." dedi.

Genetik bilgilerin yaşam boyunca değişmediğini ancak genetiğin hastalık riski üzerindeki etkisinin yaşlandıkça veya koşullar değiştikçe değiştiğini belirtti. Araştırmacılar, belirli meslekler ve hastalık riski arasındaki bağlantıları açıklamak için daha fazla çalışma yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ahu Tuğba Hastaneye Kaldırıldı Kızı Anjelik Anneleri İçin Dua İstedi

Ahu Tuğba Hastaneye Kaldırıldı Kızı Anjelik Anneleri İçin Dua İstedi