Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı ve ÇOMÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tolga Bekler ile ÇOMÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süha Özden, dün Biga’da meydana gelen 4.6 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi.
ÇOMÜ Yetkilileri, Biga'daki Deprem Hareketliliğini İnceliyor
Prof. Dr. Tolga Bekler, "Bu deprem, Biga Yarımadası'nın oldukça aktif sismotektonik bir bölgesinde gerçekleşti. Bu alanda daha önce büyük bir deprem yaşanmamıştı; ancak mikro depremlerin yoğun olduğu bir bölgede oldu. 4 Şubat gününden beri 0.8 ile 3.1 arasında değişen birçok depremi gözlemliyorduk. Bu, ciddi bir gerilmenin olduğunu gösteriyor. 4.6 büyüklüğü, yer bilimciler için orta büyüklükte bir depremdir ve yapısal hasara neden olmayacak kadar küçüktür. Ancak, bu deprem beraberinde bir kırılmayı oluşturdu. Dolayısıyla, çevresindeki faylara etkisi olmadı. Deformasyona uğramış bir alanı kapsayan bir depremle karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Süha Özden: "Deprem Bölgedeki Aktif Faylarla İlişkili Değil"
Prof. Dr. Süha Özden, "Dün 16.09'da Biga’nın batısında, Dişbudak köyü'nün hemen güneyinde 4.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu bölgede son bir ay içinde 2.0 ile 3.0 arasında değişen büyüklüklerde birçok deprem yaşandı. Bu deprem, bölgedeki aktif faylarla ilişkili değil. Bu tür depremler ülkemizde sıkça görülür. Dünkü deprem, bir ana şok niteliğindeydi ve devamında artçı depremler yaşandı. Ancak, çok yoğun bir artçı dağılımı gözlenmedi. Bu depremin bir münferit olay olduğunu düşünüyorum. Ancak, kesin bir ifade kullanmamak kaydıyla durumu izlemekte fayda var. Önümüzdeki birkaç gün içinde bölgedeki aktivitenin nasıl devam edeceğini gözlemleyeceğiz" şeklinde konuştu.