Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Yerel Yenihisar'da evler kırmızıya büründü: Kurutmalık biberin demeti 500 TL

Yenihisar'da evler kırmızıya büründü: Kurutmalık biberin demeti 500 TL

Hatay’ın Altınözü ilçesine bağlı Yenihisar Mahallesi’nde, biber hasadının ardından başlayan kurutma süreciyle evler kırmızıya büründü.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Yenihisar'da evler kırmızıya büründü: Kurutmalık biberin demeti 500 TL
KAYNAK: İHA

Hatay’ın verimli topraklarında yetişen kapya biber, Altınözü ilçesindeki çiftçiler için önemli bir geçim kaynağı. Yenihisar Mahallesi'nde, biber hasadının ardından kurutma işlemleri başladı. Evlerin damlarında ve balkonlarına asılarak oluşan görsel şölen oluşturan kurutmalık kapya biberler köyü kırmızıya boyadı. Köydeki bu hasat görüntüsü dron ile kayda alındı.

biberde verimli sezon

Evlerin damlarında ve balkonlarında kurutulan biberler, mahalleyi adeta kırmızıya boyadı. Geçen yıl 10 bin demet biber üretilirken, bu yıl üretim iki katına çıkarak 15 ila 20 bin demete ulaştı.

Kurutmalık Biberin Demeti 500 TL

Mahalle sakinlerinden Edvan Öztürk, bu yıl biber hasadının çok verimli geçtiğini belirterek, "Biberin meşakkatli yolculuğuna Şubat ayında başlıyor. Biberler 2 ay sonra kırmızılaştığında toplanır. Kırık biberler salçalık ve toz biberlik oluyor. Sağlam olan biberler ise kurutmalık olarak yapılıyor. Yenihisar Mahallesi'nin geçim kaynaklarından birini kurutmalı biber oluşturuyor. Yaptığımız kurutmalık biberler, Türkiye geneline gönderiliyor. Kurutmalık olan biberlerin bir demeti 500 TL civarında satılıyor. Biberler toplandıktan sonra 2 ay sonra kuruyor. Kurutulan biberler, köftelik yemeklerde ve salçalık biberlerde kullanılıyor. Bu mahalleye gelenler bu zamanlarda kırmızı köy diye adlandırıyorlar. Biberlerin acısı ellerden başlıyor yakmaya ama insanların ekmek parasını kazanmak için dayanıyor. Bu yıl hasat çok iyi oldu. Geçen yıl burada 10 bin demet yapılmıştı. Bu yıl ise 15 ila 20 bin demetle 2 katına çıktı." dedi. Öztürk, kurutulan biberlerin özellikle köftelik ve salçalık olarak kullanıldığını da ekledi.

Her Yıl Evler Kırmızıya Bürünüyor

Mahallenin geçim kaynağı olan biber üretimi, her yıl bu aylarda damlar ve balkonları kırmızıya boyuyor. Cuma Öztürk, "Bizim burada genellikle biber işleriyle uğraşılır. Biberler geçim kaynağımız olduğu için her evin her damında bulunur. Geyik boynuzu dediğimiz biber cinsini topladıktan 2 ay sonra kuruyor. Kurutmalık biberi geçen yıl 300 ila 350 TL arasında satarken bu yıl ise 500 civarında satılıyor. Kurutmalık biber geçen yıla göre daha fazla var. Örneğin geçen yıl 500 demet varken bu yıl ise Bin demet ürettik. Her yıl bu aylarda bütün damlar ve balkonlar kıpkırmızı oluyor" şeklinde konuştu.


 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İşlenmiş gıdalar beyin sağlığını tehdit ediyor: Bunlardan uzak durun!

İşlenmiş gıdalar beyin sağlığını tehdit ediyor: Bunlardan uzak durun!