Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
HAFİF YAĞMUR
25°
Akdeniz Gerçek Gazetesi Yerel Saimbeyli’de Mücennes üzümü bağ bozumu: Meşe külü ile pekmez yapılıyor

Saimbeyli’de Mücennes üzümü bağ bozumu: Meşe külü ile pekmez yapılıyor

Adana’nın Saimbeyli ilçesinde, Mücennes üzümünde bağ bozumu gerçekleşti. Hasat edilen üzümler, meşe külü ile harmanlanıp pekmez haline getiriliyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Saimbeyli’de Mücennes üzümü bağ bozumu: Meşe külü ile pekmez yapılıyor
KAYNAK: İHA

Adana’nın Saimbeyli ilçesine bağlı Çeralan Mahallesi’nde, Mücennes üzümünün bağ bozumu Saimbeyli Belediye Başkanı Mahmut Dal’ın katılımıyla başladı. Yöreye özgü bu üzüm türü, hasat edildikten sonra iki gün boyunca yoğun bir işlemden geçirilerek pekmeze dönüştürülüyor. Bağ bozumu sonrasında, bölgenin geleneksel yöntemleriyle yapılan pekmez, meşe külü kullanılarak hazırlanıyor. Bu işlem sırasında kullanılan meşe külü, pekmezin lezzetini ve aromasını diğerlerinden ayıran önemli bir unsur olarak öne çıkıyor.

Pekmez yapımı 2 gün 3 gece sürüyor

Pekmez yapımı, tamamen doğal ve geleneksel yöntemlerle gerçekleştiriliyor. Bölgede yetişen dut yaprakları kaşık olarak kullanılırken, su kabaklarından yapılan kepçeler de üretim sürecinde nostaljik bir görüntü sunuyor. 

Üretici Ayşe Umut, "Üzüm hasadı tamamlandıktan sonra, önce çuvallarda üzümün suyunu çıkarıyoruz. Ardından kazanlarda meşe ve mezla ağacının odunlarından elde ettiğimiz külü karıştırarak kaynatıyoruz. Daha önce toprak ve kireç ile denedim ama meşe külü pekmeze eşsiz bir lezzet ve renk katıyor. Bu kazanlar 3 gece 2 gün boyunca kaynıyor, zor ama sonunda çok lezzetli bir ürün elde ediyoruz," dedi.

Markalaşma çalışmaları hız kazandı

Saimbeyli Belediye Başkanı Mahmut Dal, Mücennes üzümünü markalaştırma ve ekonomik kazanç sağlama amacıyla çalışmalar yürütüldüğünü belirtti. Dal, "Hasadın bereketli olmasını diliyoruz. İlçemizde yetişen Mücennes üzümünün lezzetini tescillemek ve bu değerli ürünü ekonomik bir fırsata dönüştürmek için çalışıyoruz. Sonbaharla birlikte köylerde kışa hazırlık amacıyla binbir emekle hazırlanan bu lezzetleri, marka değeri katarak pazara sunmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Verim yüksek, üretim zor

Bu yıl üzüm veriminin oldukça yüksek olduğunu belirten üretici İsmail Umut ise, “3 dönümlük bir alandan yaklaşık 6 ton üzüm hasadı yaptık. Ancak pekmez yapmak gerçekten zahmetli bir iş. 10 kilogram üzümden sadece 1 kilogram pekmez elde edebiliyoruz. Yeni nesil bu tür zahmetli işleri pek tercih etmese de bizler bu geleneği sürdürmeye kararlıyız” dedi.

pekmezin sırrı Meşe külünde!

Pekmezin kalitesini ve lezzetini arttıran en önemli etkenlerden biri meşe külü. Üreticiler, külün doğal yolla elde edilmesiyle pekmeze kattığı aromanın benzersiz olduğunu vurguluyor. Meşe külü ile kaynatılan pekmez, bölgede yıllardır aynı yöntemle yapılmakta ve özellikle bu teknikle elde edilen pekmezin daha yoğun bir tada sahip olduğu biliniyor.


 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kabine Bugün Toplanıyor: Hangi Konular Masaya Yatırılacak?

Kabine Bugün Toplanıyor: Hangi Konular Masaya Yatırılacak?