Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Yerel Mersin'de vatandaşların deprem paylaşımlarından veri tabanı oluşturulacak

Mersin'de vatandaşların deprem paylaşımlarından veri tabanı oluşturulacak

İki üniversitenin araştırmacıları, depremlerde vatandaşların sosyal medyadan paylaştıkları görsellerden yola çıkılarak veri tabanı projesi başlattı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Mersin'de vatandaşların deprem paylaşımlarından veri tabanı oluşturulacak
KAYNAK: İHA

Kahramanmaraş merkezli depremlerde sosyal medyadan paylaşılan görseller üzerinden yapılan araştırmacı proje ile Mersin Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi iş birliğiyle veri tabanı oluşturuluyor.

Proje, TÜBİTAK 1001 kapsamında yürütülüyor. Mersin Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu’ndan Dr. Bengü Sezer ve Göç Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Taner Sezer'in araştırmacı olarak yer aldığı proje, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Zafer Kıyan tarafından yürütülüyor.

Mersin'de Vatandaşların Deprem Paylaşımlarından Veri Tabanı Oluşturulacak

Proje kapsamında sosyal medyadan elde edilen veriler, görsel ve metin tabanlı olarak işlenerek kriz dönemlerindeki iletişimsel tutum ve davranışlar incelenecek. Özellikle deprem sonrasında sosyal medyada gündeme odaklanma, yalan haberin yayılma süreçleri detaylı olarak ele alınacak. Projede kullanılacak veri setlerinin gelecekteki deprem çalışmalarına arşiv niteliğinde katkı sağlaması ve toplumsal hafızanın kaybolmasını önlemesi hedefleniyor.

Proje, 32 aylık bir çalışma sürecini kapsayacak. İlk 18 ay içinde metin tabanlı işlemler tamamlanacak, ardından 32. ayda görsellerle ilgili veri seti tamamlanarak TÜBİTAK’a teslim edilecek. Araştırmacılar, elde edilen görsel veri setinin etiketlenmesi ve Türkçe tasvirlerle zenginleştirilmesiyle özel bir veri oluşturmayı amaçlıyor. Proje ile elde edilen veri seti, gelecekteki makine öğrenmesi ve yapay zeka çalışmalarında kullanılabilecek güvenilir bir kaynak olacak. Veri setinin kullanımı, özel izinle sınırlanacak ve sadece bilimsel çalışmalara açık olacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya’da Motosiklet ve Hafif Ticari Araç Çarpıştı: 2 Yaralı

Antalya’da Motosiklet ve Hafif Ticari Araç Çarpıştı: 2 Yaralı