Mersin’de gül üretimi, yüksek kazanç potansiyeli nedeniyle üreticiler arasında giderek popüler hale gelmektedir. Yılın sekiz ayı boyunca devam eden hasat süresince, güllerin her biri 15 TL’den satılmakta, ancak özel günlerde fiyatlar artabilmektedir. Türkiye’nin önde gelen gül üretim merkezlerinden biri olan Mersin’de, seralarda üretim hız kesmeden sürerken, üreticilerin kazançları da artmaya devam etmektedir. Kış aylarında ülkenin gül ihtiyacının %30’unu karşılayan Mersin’de, güller özel günlerde daha yüksek fiyatlardan alıcı bulabilmektedir.

Mersin'de 8 ay boyunca hasadı yapılıyor: Servet değerinde

Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, İHA’ya yaptığı açıklamada, 'Geçen yıl ekim ayında bu gül serasını kurduk. Narenciye bahçemizden beklediğimiz geliri, serayı kurduğumuz ilk yılda elde ettik' demiştir.

Isparta'da Freni Patlayan Kamyon Önüne Aldığını Götürdü Isparta'da Freni Patlayan Kamyon Önüne Aldığını Götürdü

Yılmaz, gül üretiminin kapalı alanlarda sağladığı büyük pazar ve kazanç potansiyeline dikkat çekerek, 'Üretim arttıkça pazar da genişliyor ve kendiliğinden oluşuyor. Pazarla ilgili hiçbir sorunumuz yok'ifadelerini kullanmıştır. Ayrıca, 'Burada yılın sekiz ayı boyunca gül kesiyoruz, ancak yazın en sıcak dönemlerinde bitkileri dinlendiriyoruz ve dört ay boyunca kesim yapmıyoruz' şeklinde konuşmuştur.

Mersin'de 8 ay boyunca hasadı yapılıyor: Servet değerinde

Mersin'de 8 ay boyunca hasadı yapılıyor: Servet değerinde

Gül Nedir?

Gülgiller familyasının örnek bitkisidir. Pek çok gül türünün anayurdu Asya’dır. Fakat gösterişli çiçekleri nedeniyle neredeyse tüm dünyada yaygın şekilde yetiştirilmektedir. Türkiye’de yetişen 25 kadar yabani türü vardır. Oysa, kültür bitkisi olarak yetiştirilen türleri çok daha fazladır.  Rosa cinsinden 100 kadar türü olan ve genelde kışın yapraklarını döken, çok yıllık dikenli çalı, ağaççık ya da tırmanıcı bitkilerin adı Gül’dür. Gülün, yuvarlak kesitli yeşil renkli gövdesi, yoğun biçimde dikenlerle kaplıdır. Almaşık dizili, hafif tüylü ve oval biçimli yapraklarının kenarları dişlidir. Bir yaprak sapında 3 ila 7 yaprakçık bulunur. Bitkinin ilkbahardan başlayarak sonbahara kadar zaman zaman açıp biten beyaz, pembe, kırmızı, turuncu ve sarı çiçekleri vardır. Ancak, süs bitkisi olarak çok renkli ve katmerli türleri de yetiştirilmiştir. Güneşli, yarı gölgeli ama rüzgarsız yerleri, suyu iyi akıntılı, killi ve bitek toprakları seven gül, tohumuyla ve daha çok gövde çelikleriyle çoğaltılır.

Gülün faydaları nelerdir?

  • İshali keser bağırsaklara rahatlık verir.
  • Suyu ile gargara yapılırsa bademcik rahatsızlıklarını geçirir.
  • Antiseptik etkisi vardır.
  • Yaraları temizlemede kullanılır.
  • Bayılmayı giderir.
  • Ciğeri kuvvetlendirir, kalbe ferahlık verir, dimağı takviye eder.
  • Gözlere banyo yapılırsa kanlanma ve göz nezlelerine iyi gelir.

Editör: SONGÜL BAŞKAYA