Isparta’nın Sütçüler ilçesine bağlı Çandır Köyü’nün Muhtarı Süleyman Akıntürk, sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda, bölgedeki doğal yaşamı ve su kaynaklarını tehdit eden bir mermer ocağı ruhsatı hakkında endişelerini dile getirdi. Akıntürk, mermer firmasının 2023 yılında on yıllık işletme ruhsatı aldığını ve bu ruhsatın verilmesinden büyük üzüntü duyduğunu ifade etti.

"Sütçüler Kekiği Yok Oluyor"

Muhtar Akıntürk, bölgenin endemik bitki türlerinden olan Sütçüler kekik türünün mermer tozları nedeniyle hızla yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Türkiye’deki beş değerli kekik türünden üçüncü sırada yer alan bu Sütçüler kekiğinin korunması gerektiğine dikkat çeken Akıntürk, köylülerin bu yıl kekik hasadını yapmadıklarını çünkü bitkinin büyük bir tehlike altında olduğunu söyledi.

Isparta'da Freni Patlayan Kamyon Önüne Aldığını Götürdü Isparta'da Freni Patlayan Kamyon Önüne Aldığını Götürdü

"Yaylalar ve Meralar da Tehlikede"

Muhtar, mermer ocağı ruhsatının sadece endemik türleri değil, aynı zamanda bölgedeki yaylaları ve meraları da olumsuz etkilediğini vurguladı. Söğüt, Çıkırık, Erdoğdu ve Koca yaylalarının da bu durumdan zarar görebileceğini belirten Akıntürk, bu yaylaların aynı zamanda önemli su kaynaklarına sahip olduğunu hatırlattı.

"Yangınlardan Sonra Yeni Bir Tehdit"

Bölgenin 2 Ağustos 2021’de büyük bir orman yangını ile karşı karşıya kaldığını hatırlatan Akıntürk, yangın sonrası bu ruhsatın verilmesinin ayrıca düşündürücü olduğunu ifade etti. Yangın sonrası bölgenin toparlanma sürecindeyken, yeni bir tehditle karşı karşıya kalmasının üzücü olduğunu belirtti.

"Ruhsat Verilirken Bölgenin Özellikleri İncelendi Mi?"

Muhtar Akıntürk, ruhsatın verilmesi sürecinde bölgedeki doğal su kaynaklarının, endemik bitki türlerinin ve ormanlık alanların incelenip incelenmediğini sorguladı. Eğer bu faktörler dikkate alındıysa teşekkür eden Akıntürk, aksi takdirde bu kararı alanları vicdanları ile baş başa bıraktığını söyledi.

Çandır Köyü Muhtarı Süleyman Akıntürk şunları söyledi: 

"Bugün çok güzel bir manzaradan, çok güzel bir ortamın içerisinden sizlere üzüntülü bir haberle karşınızdayız. Bulunmuş olduğumuz bölge Akçal Kule'ye kuş bakışı 200 metrelik bir, bu yangına hassas olan birinci bölge içerisinde gözetlemenin en güzel olduğu Akçal Kule'ye 200 metre bir yerdeyiz. Bulunmuş olduğumuz yere 2023 yılında bir firma maden firması on yıllık işletme ruhsatı almış. Şu anda da Isparta Valiliğimize, Çevre İl Müdürlüğü'müze de ruhsat başvurusunda bulunmuş. Bulunmuş olduğumuz bölge Kızıllı ile Çandır bölgesi arasında bir ruhsat almış Mermer ocağı. Ben bu ruhsatların verilmesine, bu bölgedeki ruhsatların verilmesine bir Çandır Köyü muhtarı olarak çok üzüntülü bir şekilde karşılıyorum. Neden diyecek olursanız bulunduğumuz bölge endemik bir tür olan kekiğimizin, Türkiye'deki beş tane değerli kekikten üçüncü sıradaki olan sütçüler kekiğimizin yeri, maalesef biz üç dört köyle de birleştik. Bu dönemin içerisinde kekik biçimini yani kekik hasadını yapmadık. Neden yapmadık? Kekik yok oluyor. Bu bölgenin içerisinde hızla, bu mermer tozlarından dolayı sıkıntı içerisine giriyor. Bu bölgeye ruhsat verilmesi, bu endemik olan Sütçüler kekiğinin yok olmasına ben inanamıyorum. Aynı zamanda da bu bölgenin içerisinde şu karşılıklı yaylalarımız var, meralarımız var. Söğüt var. Çıkırık Yaylamız var. Erdoğdu Yaylamız var. Koca yaylamız var. Bulunmuş olduğumuz bölge 2021 yılında 2 Ağustos 2021 yılında yangında Çandır'ın içerisindeki bölümler birçoğu yok oldu. Ama şu anda bu bölgenin içerisinde yağmuru en iyi şekilde tutan katran ağaçların bulunduğu bir bölgede su kaynağının bulunmuş olduğu bölgelerin içerisinde burada ruhsat verirken devletimizin içerisindeki bu bölgeleri temsil eden insanlar bu bölgeleri inceledi mi? Bu bölgeleri gözden geçirdi mi? Su kaynağının olduğu, endemik bir tür olan sütçüler kekiğini inceledi mi? Buna göre mi ruhsat verdi? Buna göre bir ruhsat verdiyse onlara teşekkür ediyorum. Ama onları vicdanlarıyla baş başa bırakıyoruz."

Kaynak: Haber Merkezi