Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Yerel Hatay'da erkenci mandalina hasadı! İşçi bulamayınca hasada tek başına başladı

Hatay'da erkenci mandalina hasadı! İşçi bulamayınca hasada tek başına başladı

Hatay'ın Samandağ ilçesinde çiftçilik yapan Gökmen Ekiz, işçi kıtlığı nedeniyle 10 dönümlük arazisinde mandalina hasadını kendi yapıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Hatay'da erkenci mandalina hasadı! İşçi bulamayınca hasada tek başına başladı
KAYNAK: İHA

Türkiye'nin en önemli tarım bölgelerinden biri olan Hatay, sonbaharın gelmesiyle birlikte narenciye hasadına başladı. 

Samandağ ilçesi Çanakoluk Mahallesi'nde çiftçilik yapan Gökmen Ekiz, 10 dönümlük arazisinde erkenci mandalina hasadına başladı. Ancak, yevmiyelerin Bin TL'yi bulması ve işçi bulma sıkıntısı nedeniyle Ekiz, bu yılki hasadını tek başına yapmak zorunda kalıyor. Ürüne bu yıl kış aylarında yaşanan dolu yağışları da zarar verdi ve tarladan 20 TL'den alıcı bulabiliyor.

Hasadı Tek Başına Yapmak Zorunda Kaldı

Gökmen Ekiz, 10 dönümlük tarım arazisinde erkenci mandalina hasadı yaparken yaşadığı zorlukları şu sözlerle ifade etti: “İşçi kıtlığında amele bulamıyoruz ve mecburen kendi hasadımızı kendimiz yapıyoruz. Tek başına yapmak zor oluyor. Yetiştirmek ve pazarlamak zor oluyor. Hasat çok zayıf gidiyor. Hasadın zayıf olmasında birinci etken dolu yağması oldu. Bir başka etkende işçinin olmamasından kaynaklanıyor. Geçen yıl verim olarak hava şartlarından dolayı ağaçlar daha yüklüydü. Bu yıl meyve az oldu. Mevsimsel olarak ağaçların çiçek açma dönemlerinde havalar çok sıcaktı ve bu da verimi etkiledi. Verimi az oldu ama buna rağmen pazarlama sıkıntısı çekiyoruz” dedi.

Yüksek İşçi Maliyetleri Çiftçiyi Zorluyor

Gökmen Ekiz, işçilerin talep ettiği yüksek yevmiyeler nedeniyle zorlandığını belirtti. Ekiz, "Bugün bin liradan aşağı çalışacak işçi bulamıyorsun. İşçilerin toplayacağı en fazla 300-400 kilo olacak. Pazarlamaya geldiğin zaman topladığı 500-600 kilo zaten onun yevmiyesine gidiyor ve geri kalanları tüccara kalıyor. Bize bir şey kalmıyor. Tarladan tüccara kalsa 5-6 TL'den alacak ama çiftçiyi kurtaracak para 20 TL'den aşağı değildir. Marketlerde tam olarak aldığımız tanıdıklarımızdan aldığımız bilgilere göre 35-40 TL'den satılıyor" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Resmi Gazete'de Yeni Karar! 3 Ekim 2024 Salı Bugünün Kararları Neler?

Resmi Gazete'de Yeni Karar! 3 Ekim 2024 Salı Bugünün Kararları Neler?