Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Yerel Guava Meyvesinin Hasadı Mersin'de Başladı

Guava Meyvesinin Hasadı Mersin'de Başladı

Mersin'de bu yıl guava meyvesinin hasadına başlandı. Türkiye'deki ilk ticari guava bahçesini kuran Mustafa Levent, 700 ağaçtan 6-7 ton ürün elde etti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Guava Meyvesinin Hasadı Mersin'de Başladı
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

Mersin'in Silifke ilçesinde Güney Amerika ve Batı Hindistan kökenli guava meyvesinin bu yılki hasadına başlandı. Ziraat Mühendisi Mustafa Levent, Sökün Mahallesi'ndeki 10 dönümlük arazide bulunan 700 guava ağacının verimli bir şekilde ürün verdiğini belirtti. Levent, tropikal bir meyve olan guavanın başta Orta Amerika, Yeni Zelanda, Avustralya, Hindistan ve Pakistan olmak üzere pek çok ülkede geniş alanlarda yetiştirildiğini ifade etti.

Türkiye'deki İlk Ticari Guava Bahçesi

Türkiye'nin ilk ticari guava bahçesini kurduğunu söyleyen Levent, bu yılki hasadından yaklaşık 6-7 ton ürün elde ettiğini belirtti. Levent, dünya genelinde ağaç başına ortalama 10 kilogram hasat yapılırken, kendi bahçesinde bu rakamın 100 kilograma kadar çıktığını vurguladı. Guava meyvesinin dalından koparılarak doğrudan yenebilen bir meyve olduğunu söyleyen Levent, hasat işleminin de oldukça kolay olduğunu, zira ağaçlarının dikenli olmadığını belirtti. Olgunlaştığında elle kolayca toplanabilen guava meyvesinin, ambalaj kutularına özenle yerleştirilmesi gerektiğini, çünkü çilek gibi hassas bir yapıya sahip olduğunu ifade etti.

Guava Meyvesinin Pazar Değeri ve Satış Stratejisi

Bu yıl guava meyvesinin kilosunu 25 TL'den pazarladığını belirten Levent, satıcılara 50 TL'nin üzerine çıkmamalarını tavsiye ettiğini söyledi. "50 TL'nin üzerinde fiyat belirleyenlere ürün vermiyorum. İnsanların bu tropikal meyveye rahatça ulaşabilmesini ve tadını keşfetmesini istiyorum," diyen Levent, guavanın aslında bir sanayi meyvesi olduğunu, dünya genelinde en çok meyve suyu ve reçel yapımında kullanıldığını belirtti. Ayrıca, guava meyvesinin dondurmacılık ve pastacılık sektöründe de tercih edildiğini ve Türkiye'deki büyük dondurma firmalarına ürün tedarik ettiğini söyledi. "Böylesine güzel bir meyveyi ülkemize kazandırmanın mutluluğunu yaşıyorum" diye ekledi.

Guava Meyvesinin Sağlık Üzerindeki Etkileri

Guava meyvesinin sağlık açısından da oldukça önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Levent, meyvenin yüksek oranda doğal likopen içerdiğini ve bu özelliği nedeniyle doktorlar tarafından hastalıklarla mücadelede tavsiye edildiğini belirtti. Levent, guavanın hücre yenilenmesine yardımcı olması nedeniyle gelişim geriliği olan çocuklara doktorlar tarafından önerildiğini söyledi. Ancak, "Bu meyve bir ilaç değil, yalnızca faydalı bir gıda" diye de ekledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İznik Gölü'nde bulunan cisim merak konusu oldu

İznik Gölü'nde bulunan cisim merak konusu oldu