Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Yerel Çukurova'da kuraklık alarmı! Çiftçilere 'Su yok ekmeyin' uyarısı

Çukurova'da kuraklık alarmı! Çiftçilere 'Su yok ekmeyin' uyarısı

Adana'nın Çukurova bölgesinde yaşanan kuraklık, tarımsal üretimi olumsuz etkiliyor. Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği, çiftçilere su yetersizliği nedeniyle belirli ürünlerin ekilmemesi gerektiğini söyledi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Çukurova'da kuraklık alarmı! Çiftçilere 'Su yok ekmeyin' uyarısı
KAYNAK: İHA

Adana'nın tarımsal üretiminde önemli bir yere sahip olan Çukurova bölgesinde, kuraklık nedeniyle su kaynakları hızla tükeniyor. Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği, çiftçilere yaptığı uyarıda, mevcut suyun yalnızca meyve bahçelerine yeteceğini belirtti. Bu sebeple güzlük soğan, patates, sarımsak ve çeşitli sebzelerin ekilmemesi gerektiği bildirildi.

A W263808 02 Result

Çiftçilere 'Su Yok' Uyarısı

Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği, Yüreğir, Ceyhan, Sarıçam ve Karataş ilçelerindeki mahalle muhtarlarına gönderdiği resmi yazıda, '12.07.2024 tarihi itibarıyla Seyhan Barajı'nda 357.31 hm³ sulamada kullanılabilir su bulunmaktadır. Bu miktar, sadece çok yıllık bitkilerin (narenciye, her çeşit meyve bahçesi, her çeşit fidan vb.) su ihtiyaçlarını karşılayabilecektir. Güzlük ekim (soğan, sarımsak, patates, her çeşit sebze vb.) yapılması halinde, çok yıllık bitkilere su verilememesi riski ortaya çıkacaktır. Kendi imkanları ile sulama yapabilecek çiftçiler (dere yatağı ve drenaj kanallarından sulama yapanlar hariç) dışında, güzlük ekim için su verilmesi mevcut su bütçesi ile mümkün görülmemektedir' ifadelerine yer verildi.

A W263808 05 Result

'Aşırı Sıcaklar Sıkıntılı Oldu'

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, kuraklıkla ilgili yaptığı açıklamada aşırı sıcakların su kaynaklarını tükettiğini belirtti. Doğan, 'Aşırı sıcaklar Adana'da çok sıkıntılı oldu. 2023 yılından 2024 yılına geçerken yeterli yağış olmadığı nedeniyle barajlarda çok su olmadı. Adana'da günlük 20 milyon metreküp tarımsal sulama için su kullanıyoruz. Yedigöze Barajı'ndan gelen su 10 milyon metreküp. Ancak mısır sulaması ovada bittikten sonra rotasyona gidildi ve 5 gün bir bölge, 5 gün diğer bölgeye su verilmeye başlandı' dedi.

'40 Santimetrelik Su Kaldı'

Çatalan Barajı'nda Adana için sadece 40 santimetrelik kullanılabilir su kaldığını vurgulayan Doğan, 'Çatalan Barajı'ndaki kot şu anda 115.40 metre. Sistemler gereği orada sadece 40 santimetrelik kullanılabilir su kaldı. 115 metrenin altına su indiğinde sistemler otomatik suyu kesiyor. Şu anda su kısıtlamasına gidildi. Güzlük ürün olan marul, sarımsak, patates ve soğan ekmeyin uyarısı geldi. Sadece mevcut dikili ağaçlara ve seralara su verilecek. Oralara verilen su da sonbahara kadar yeter mi bilinmiyor. Adana bölgesinde su kıtlığı yaşanıyor' diye konuştu.

A W263808 09 Result

'Açık Sistemler Kapalıya Dönmeli'

Çukurova'da halen açık kanaletlerle ve vahşi sulama yöntemiyle sulama yapıldığını belirten Mehmet Akın Doğan, 'Bir an önce kapalı sistem sulamaya geçilmesi gerekiyor. Eğer kapalı sisteme geçilmezse su sıkıntısı yaşamaya devam edeceğiz. Çatalan Barajı'ndaki 2 milyar 100 milyon metreküp suyun ancak her yıl 3'te 1'ini kullanabiliyoruz. 115 metrelik sistemin 100 ve 110 metreye indirilmesi halinde su sıkıntısı yaşamayacağız' ifadelerini kullandı.

A W263808 06 Result

Ürün Fiyatlarına Etkisi Ne Olacak?

Doğan, su kıtlığı nedeniyle alınan önlemlerin gelecek sene ürünlerin fiyatına yansıyacağını söyledi. Uyarı gönderilen muhtarlardan biri olan Ali Hocalı Mahalle Muhtarı Ahmet Ortatepe ise, 'Maalesef 'su yok' denilerek bir uyarı geldi. Şu anda zaten ana kanalda su var ama 5 günde bir rotasyon yapılıyor. Su sıkıntısı maalesef var' dedi.

A W263808 08 Result

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Altındağ'da Poşetler İçinde Köpek Cesetleri Bulundu; ABB'den Açıklama: Barınak Bize Ait Değil Katliamın Takipçisiyiz

Altındağ'da Poşetler İçinde Köpek Cesetleri Bulundu; ABB'den Açıklama: Barınak Bize Ait Değil Katliamın Takipçisiyiz