Adana'nın pamuk ağaları ile ünlü bölgelerinde, 'Beyaz altın' olarak nitelendirilen pamuk hasadı başladı. Adana, Çukurova'nın en önemli tarım üretim merkezlerinden biri olarak, pamuk lifiyle tekstil, çekirdeğiyle yağ ve yem sanayisine, linteriyle kağıt sanayine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ham madde sağlıyor. 

Burdur Valisi Bilgihan Eğitim Yatırımlarını Yerinde İnceledi Burdur Valisi Bilgihan Eğitim Yatırımlarını Yerinde İnceledi

Türkiye’de pamuk üretiminde beşinci sırada yer alan Adana'da bu yıl pamuk üretiminin miktarı dikkat çekici.

Ekim Alanı Azaldı

Bu yıl Adana'da 147 bin dönüm alanda ekilen pamuktan dönüm başına ortalama 350-400 kilogram verim alınması bekleniyor. Genel olarak ise 70 bin ton rekolte öngörülüyor. Ancak, ekim alanının geçen yıla göre azalması, pamuk üretiminde bir daralmaya işaret ediyor.

aşırı sıcaklar Verimi Düşürdü

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, pamukta verimin sıcak havalar nedeniyle düştüğünü belirtti. Doğan, “Aşırı sıcaklar nedeniyle pamuk kozaları büyümedi. Geçen sene dönüme 500-550 kilogram verim alınan tarlalardan bu sene 300-350 kilogram verim alınıyor. Geçen yıl 182 bin dönüm alanda pamuk ekimi vardı ama bu sene ekim alanı 147 bin dönüme geriledi” dedi. Türkiye’nin pamuk ihtiyacının sadece üçte birini üretebildiğini aktaran Doğan, bu durumun pamuk üretiminde bir eksiklik yarattığını vurguladı.


 

Kaynak: İHA