Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Yerel Adana'da yeni ürün çeşitleri tescillendi: Tolga nohut, Şaheste arpa

Adana'da yeni ürün çeşitleri tescillendi: Tolga nohut, Şaheste arpa

Adana'da, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen 3 nohut ve 2 arpa çeşidi tescillenerek çiftçilerin hizmetine sunulacak.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Adana'da yeni ürün çeşitleri tescillendi: Tolga nohut, Şaheste arpa
KAYNAK: AA

Adana'da bulunan Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde geliştirilen 3 nohut ve 2 arpa çeşidi tescillendi. Bu türler, protein oranı yüksek, pazar değeri ve verimi yüksek, hasatta dane kaybı düşük özellikleriyle dikkat çekiyor. Tescillenen nohut çeşitleri "Tolga", "Nuribey" ve "İsmetbey", arpa çeşitleri ise "Sürpriz" ve "Şaheste" olarak adlandırıldı.

Enstitüde Tohum Çalışmaları ve Gelişmeler

Enstitü, buğday, pamuk, ayçiçeği ve mısır gibi pek çok bitkiyle ilgili çalışmalar yapıyor. Son geliştirilen tohumlarla nohutta tescillenmiş çeşit sayısı 9'a, arpada ise 6'ya yükseldi. Tohumlar, Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi tarafından tescillenerek çiftçilerin hizmetine sunulacak.

100'e yakın tohum çeşidi geliştirildi

Enstitü Müdürü Abdullah Çil, yaklaşık 100 yıldır Türk tarımına hizmet verdiklerini belirterek, bugüne kadar buğday başta olmak üzere 100'e yakın tohum çeşidi geliştirdiklerini söyledi. Çil, Türk çiftçisinin refahını artırmak için çalışmalarını sürdürdüklerini vurguladı.

Yeni Nohut ve Arpa Çeşitlerinin Özellikleri

Ziraat mühendisi Dürdane Mart, yeni geliştirilen iri taneli nohut çeşitlerinin tarım ve insan beslenmesi açısından önemli olduğunu belirtti. Kazık kök yapısına sahip nohudun toprağı derinlemesine işlemesi ve azot yönünden zenginleştirmesi, ürünün avantajları arasında yer alıyor.

Ziraat mühendisi Hasan Ay ise, arpa çeşitlerinin susuzluğa dayanıklı olduğunu ve günümüzde gelişen iklim koşullarında yetiştiriciliğinin öne çıktığını belirtti. 2012'den bu yana arpa ile ilgili ıslah çalışmalarının yapıldığını aktaran Ay, geliştirdikleri "Sürpriz" ve "Şaheste" çeşitlerinin tohum üretim miktarını artırma çabası içinde olduklarını ve bu tohumları en kısa sürede çiftçilere ulaştırmak için çalıştıklarını söyledi.


 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
CHP Genel Başkanı Özgür Özel'den Antalya'da özel buluşma

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'den Antalya'da özel buluşma