Adana’nın Feke ilçesine bağlı Gaffaruşağı Mahallesi'nde, kadınlar kışlık ekmeklerini imece usulü hazırlamak için sabah erken saatlerde bir araya geliyor. Göç öncesinde köylerde geleneksel yöntemlerle hazırlanan kışlık ekmekler, gün boyunca süren bir emekle yapılmakta. Kadınlar, sabah ezanıyla birlikte ateşin karşısında ekmek pişirme işlemini başlatıyorlar.
EKMEK MESAİSİ SABAH NAMAZINDA BAŞLIYOR
Kışlık ekmek hazırlığının her yıl yayla göçü öncesi bir gelenek haline geldiğini belirten Elif Kindan, “Sabah namazında ekmek mesaisi başlıyor. Bu süreç akşam saatlerine kadar devam ediyor. Köyde kadınlarımız çocuklarımızı okutmak için şehir merkezlerine gitti. Yaz aylarında yaylada olan kadınlar, kış öncesinde imece usulüyle ekmeklerini hazırlıyorlar” dedi. Kindan, bu dayanışmanın hem sosyal hem de kültürel bir bağ oluşturduğunu vurguladı.
DAYANIŞMA VE İMECE RUHU
Köylerde imece usulü ekmek yapımının önemli bir gelenek olduğunu ifade eden Ayşe Ersin, “Her kadın sırayla kışlık ekmeklerini hazırlıyor. Bu gelenek, köydeki dayanışma ruhunu kuvvetlendiriyor. Kadınlar, bir araya gelerek bu geleneksel çalışmayı gerçekleştiriyor” şeklinde konuştu. Ersin, imece usulünün sadece ekmek yapmakla sınırlı olmadığını, köy yaşamında birçok işte dayanışma ve yardımlaşmanın önemli bir rol oynadığını belirtti.
ZORLU MESAİLERİN YANINDA DAYANIŞMA
Adana’nın sıcağıyla birlikte ocak başında zorlu bir mesainin başladığını söyleyen Nejla Kayboz, “Göç öncesi mahallede sırayla ekmek yapıyoruz. Ocak başında çalışmak zor olsa da bu süreçte kadınların birbirine destek olması çok önemli. Ekmek yapımı, sadece bir yiyecek hazırlığı değil, aynı zamanda birlik ve beraberlik duygusunun da pekişmesini sağlıyor” dedi.