Mersin’in merkez Toroslar ilçesinde yer alan ve 9 bin yıllık geçmişiyle bilinen Yumuktepe Höyüğü'nde, bu yılki kazı çalışmaları tamamlandı.

İtalya’nın Bari Aldo Moro Üniversitesi’nden Prof. Dr. Giulio Palumbi başkanlığında yürütülen kazılarda, Hitit dönemine ait sur duvarının temeli genişletildi. Palumbi, bu sur duvarının temelinin büyük bir yapının varlığını gösterdiğini belirterek, "Sonunda meşhur Hitit duvarı ortaya çıktı. Büyük taş temel ve üstüne küçük taşlar konularak yapılmış, küçük taşların üzerinde kerpiç oturuyor. Milattan önce 1200'lü yıllara tarihliyoruz. Hitit sur duvarı temeli, bölgede büyük bir yapı olduğunu gösteriyor. Yıkılan Hitit sur duvarı Yeni Hitit Krallığının yaşadığı kriz ve Hitit krallığının sona ermesine ilişkin veriler veriyor." dedi.

Burdur Belediyesi’nden Özel Akşam Yemeği Burdur Belediyesi’nden Özel Akşam Yemeği

Demir Çağı'na Ait Tandır Şeklinde Ocaklar

Kazı Başkan Yardımcısı Tülay Özaydın ise, Demir Çağ tabakalarına ulaştıklarını ve tandır biçiminde sağlam ocaklar bulduklarını söyledi. Özaydın, "Orta Çağ tabakalarının hemen altından bu sene ilk defa Orta Demir Çağ malzemesine ulaştık. Orta Demir Çağ dediğimiz milattan önce 8. ve 7. yüzyıl malzemeleri. Çok kıymetli Kıbrıs'la ilgili özellikle Doğu Akdeniz'le ilgili malzemelere ulaştık. Çok güzel yerinde ocaklar bulduk. Bu ocaklar; sağlam olarak çıkarabildiğimiz tandır biçiminde ocaklar. İçinden aldığımız malzemelerin arkeometrik çalışmaları yapılacak. Bol miktarda hayvan kemikleriyle karşılaştık. Yan yana yan yana hatta birkaç evreli ocaklar bulduk; sevindiriciydi. Milattan önce 8. ve 7. yüzyıllardan sonra hemen arkasından Hitit malzemesi gelmeye başladı. Böyle olunca Demir Çağı çalışmalarını bu yıl için sonlandırdık." açıklamasını yaptı.

Neolitik Dönemden Kalma Zeytin Çekirdekleri: "Zeytin, Neolitik dönemden beri Yumuktepe'nin endemik bir bitkisi"

Kazılarda ayrıca Neolitik dönemden kalma zeytin çekirdekleri bulundu. Zeytinin Yumuktepe’nin endemik bir bitkisi olduğunu belirten Özaydın, bu zeytin çekirdekleri üzerinde arkeometrik çalışmalar yapılacağını ifade etti. Özaydın, "Şimdi karşılaştırmalı olarak; yani ne kadar bir değişim oldu, evcilleşti mi, aşılandı mı? bilmiyoruz. Bu bilgilere de ulaşmış olacağız. Tabii buğdaylar çıkacak mı? Ne çıkacak fırının içinden? İleriki çalışmalar bize gösterecek. Bunlar 7. ve 8. tabakalarından geldi. Yerinde bulduğumuz için de mutluyuz tabii ki. Yani her yerde bulabiliriz ama yerinde bulduk bu sene. Demir Çağ, Orta Demir Çağı dolgusu içinde bulmaktan memnuniyet duyuyoruz. Bu yıl çalışmalarımızı böyle sonlandırdık" şeklinde konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 'Geleceğe Miras Projesi' kapsamında, İnönü Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Burhan Ulaş başkanlığındaki 10 kişilik kazı ekibi, çalışmalarını Kasım ayı sonuna kadar sürdürecek.

Kaynak: İHA