Nizamettin ÖZMEN
Basın Kampı’na Antalya’dan sadece Akdeniz Gerçek Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ahmet Başkaya ve Genel Yayın yönetmeni Songül Başkaya katılırken; forumda yerel medyanın sorunlarına çözüm arandı.
Etkinlik, Basın Özgürlüğü ve Medya Araştırmaları Derneği (BAMAD) tarafından düzenlendi ve Seferihisar Belediyesi ev sahipliğinde 28 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında yürütülecek. Türkiye'nin çeşitli illerinden 100'ün üzerinde gazeteci, akademisyen ve uzmanın katılımıyla gerçekleşen kampın ana teması "Yol Arıyoruz" olarak belirlendi. İlk etkinlik olan forumda, yerel medyanın sürdürülebilirliği için yeni gelir modelleri oluşturulması ve gazetecilikteki niteliksizlik sorununun aşılması için çözüm yolları tartışıldı. Kampta yapılan forumun konuşmacıları arasında İz Medya Yayınlar Koordinatörü Murat Attila, Ege'de Sonsöz Genel Yayın Yönetmeni Fatih Yapar, Bir TV Genel Yayın Yönetmeni Ümit Yaldız, Bursa Muhalif Gazetesi kurucusu Ozan Kaplanoğlu, Akdeniz Gerçek Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ahmet Başkaya, Akdeniz Gerçek Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Songül Başkaya ve Can Radyo Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Kafalı gibi isimler yer aldı. Forumun moderatörlüğünü ise Gazeteci Sinem Uğurlu üstlendi. Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç de kampa katıldı ve sunumları dikkatle takip etti.
“BİRLİKTE BİR YOL BULMALIYIZ”
Akdeniz Gerçek Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Songül Başkaya, 1. İzmir Basın Kampı’nın çok kıymetli bir program olduğunu vurguladı, ardından ise yerel gazetelerin durumunu özetleyen Başkaya, “Biz şu an Antalya’da 11 gazete olarak Basın İlan Kurumu’ndan ilan alarak yaşamımızı sürdürmeye çalışıyoruz. İktidar bugün X partisi, yarın Y partisi olur ama her zaman basınla uğraşmıştır. Son dönemde hiçbir destek alamadığımız gibi Anadolu basını ex oldu diyebiliriz. Anadolu’da bir buçuk asırlık gazete kapandı. Biz herkesin sesiyiz ama işin özünde bizim ne gelirimiz var? Bir resmi ilan, bir özel ilan gelirimiz var. Antalya bir turizm kenti ama gazeteye turizm sektöründen ilan veren yok. Şimdi 1 Ekim’deki düzenlemeyle ilgili olarak 6 kişilik gazete kadromuza 8 kişi daha ekledik. Başa baş bile değil eksideyiz. Kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz ama mevzuat, tüm şartları yerine getirmemize rağmen Demokles’in kılıcı gibi Anadolu medyasına komik cezalar çıkartıyor. Birlikte bir yol bulmalıyız, hep birlikte başaracağız” ifadelerini kullandı.
“OKUYUCUYLA ETKİLEŞİM KURULMALI”
Bursa Muhalif Gazetesi Kurucusu Ozan Kaplanoğlu, Bursa'nın siyasi anlamda uzun yıllardır AKP tarafından yönetilen bir kent olduğunu ve bu bağlamda yerel medyanın ayakta kalması için yeni gelir modelleri oluşturmanın önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, yerel medyanın okuyucularla daha fazla etkileşim kurarak ayakta kalması gerektiğini belirtti.
“İZMİR’DE TELEVİZYON EKSİKLİĞİ VAR”
Bir TV Genel Yayın Yönetmeni Ümit Yaldız, İzmir'de uzun yıllardır televizyon olmamasının önemli bir sorun olduğunu ifade etti. Ayrıca, geleneksel televizyonculuğun geride kaldığını ve yerine dijital platformların geldiğini söyledi. İzmir'in medya açısından yaşadığı sorunları ele alarak şehirdeki tek televizyon kanalı eksikliğine dikkat çekti.
“NİTELİKLİ GAZETECİ EKSİKLİĞİ VAR”
Ege'de Sonsöz Genel Yayın Yönetmeni Fatih Yapar, sektörde istihdam ve nitelikli gazetecilik sorununa odaklandı. İletişim fakültelerinin sayısının artmasına rağmen, mezunların iş bulma konusunda sıkıntı yaşadığını ve nitelikli gazetecilerin eksikliği olduğunu dile getirdi. Ayrıca, bilişim suçlarına karşı daha sıkı düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı.
“İŞBİRLİĞİ GÜÇ GETİRİR”
Can Radyo Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Kafalı, basın toplantılarında sadece birkaç kişinin haber yazdığını ve diğerlerinin kopyala-yapıştır yöntemiyle çalıştığını ifade etti. Bu durumu düzeltmek için politikacılara baskı yapmanın önemli olduğunu belirtti ve Basın İlan Kurumu'nun gazetecilerin gelirlerine etki ettiğine dikkat çekti. Katılımcılar, yerel medyanın güvenilirliği ve belediyelerin medya finansmanına etkisi konularına da değindiler. Ayrıca, yerel medyanın örgütlenmesi ve işbirliği yaparak daha güçlü olma gerekliliği üzerinde durdular.
“İŞBİRLİĞİNİN DEĞERİNİ ANLADIK”
İz Medya Yayınlar Koordinatörü Murat Attila medyaya güven konusunda yerel medyanın ayrı tutulması gerektiğini ifade etti. İzmir’de yerel medyanın önceki dönemlere göre şu an daha güçlü olduğunu dile getiren Attila, “İzmir yerel basınının yaptığı haberler şehrin siyasi, ticari gündemini belirliyor. Doğru bir yerde olduğumuzu düşünüyorum. Bunda, genç gazete sahibimizin çok büyük etkisi var. Ümit Kartal, bu işe bir hedef, bir yol bulmak uğruna çıktı. Çok genç ve dinamik ekibimizle aynı yola baş koydu. Ekibimiz çok ciddi fedakarlıklarda bulunuyorlar. Başarımızın temelinde bir kurucunun göstermiş olduğu irade, çizdiği yol, çalışanların bu iradeye ortak olması ve ellerinden gelen fedakarlığı ve cansiperane çalışması var. İz Medya olarak 6 ayrı mecrada faaliyet gösteriyoruz. Günlük gazetemiz var, internet sitemiz var, aylık tematik dergi, Web TV, her ay kitap çıkardığımız yayınevimiz var, etkinlik ajansımız var. Bir tarafta lastik patlayınca diğer taraftan destek alıyoruz. Altısının bir araya gelince yarattığı sinerjiyle başarmaya çalışıyoruz. Toplu sözleşme imzalayan 3 yerel gazeteden biriyiz, Basın İlan Kurumu’na müracaatımız var ve 9 ayımız kaldı. Yola çıkarken yaptığımız konuşmalarda örgütlülüğün, işbirliğinin değerine inandık. Amacımız bir network yaratabilmekti, bunun için BAMAD’ı kurduk, pek çok yerel medya ile işbirliği yaptık, Basın Konseyi’ne üye olduk, Gazeteciler Cemiyeti ile işbirliği yaptık, deprem felaketiyle ilgili Türkiye’ye örnek olacak kampanya gerçekleştirdik. Bu kampı yapabilmemizin temel nedeni bu ilişkiler ağıdır” açıklamalarında bulundu.