Anadolu Gazete Sahipleri Platformu’nca yapılan açıklamada “Anadolu’nun dört bir yanında yayınlarını sürdüren yerel gazeteler, her yeni güne yeni sıkıntılarla başlamaktadır. Yerel gazeteler, bir yanda ülkemizde hüküm süren ekonomik sıkıntılar, diğer yanda basın ve ifade özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik düzenlemelerin gölgesinde varlık – yokluk savaşı vermektedir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı yıllarında, ‘Fazilet Adaları’ olarak onore ettiği Anadolu basını, döviz kurundaki aşırı artış ve enflasyondaki yükselişin neden olduğu sorunlarla yayınlarını sürdüremez hale gelmiştir.

Son bir yılda döviz kurunda yüzde 100, personel maaşlarında yüzde 95, akaryakıtta yüzde 350, gazete kâğıdında yüzde 100’ü geçen artışlara yüzde 78’i geçen enflasyon rakamları da eklenince Anadolu’da yayınlanan birçok yerel gazetenin kapısına kilit vurulması kaçınılmaz olmuş, bıçak kemiğe dayanmıştır” denildi.

 

“EN AZ YÜZDE 40 ZAM YAPILMALI”

İşte o açıklama: “Anadolu’daki yerel gazetelerin en önemli gelir kaynağı olan resmi ilan fiyat tarifesine 2 ay gecikmeli olarak 1 Mart 2022 itibariyle yapılan zam henüz 4 ay geçmişken buharlaşmıştır. 1 Mart 2022’de resmi ilan fiyatına yapılan zammın geriye dönük 1 yılda yaşanan ekonomik şoku tedavi etmesi beklenirken, 1 Temmuz 2022 itibariyle asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk ara zam, baskı maliyetini oluşturan kâğıt ile dağıtım maliyetini oluşturan akaryakıtta yaşanan benzer artışlar yerel gazeteleri bir kez daha zora sokmuştur.

Maliyetlerdeki artışa rağmen piyasalardaki ekonomik darboğazın da etkisi ile ne gazete abonelik fiyatlarında, ne de ticari reklamlarda artış yapılabilmektedir. Anadolu’da bulundukları kentlerin ekonomisinin, kültür sanat yaşamının, yerel demokrasinin gelişmesine yönelik öncü rol oynayan yerel gazetelerin daha fazla mağdur edilmeden resmi ilan fiyat tarifesinin güncellenmesi zorunlu hale gelmiştir. Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nun ivedi şekilde toplanarak, resmi ilan fiyat tarifesine en az yüzde 40 oranında zam kararı alarak Cumhurbaşkanlığı onayına sunması Anadolu’da yayınlarını bin bir güçlükle sürdüren yerel gazetelere can suyu olacaktır. Aksi takdirde bu ekonomik yükü yılsonuna kadar çekemeyecek olan yerel gazetelerin kapılarına kilit vurması kaçınılmazdır.”

 

“YEREL GAZETELER YÜK DEĞİL”

“Devletten aldığı resmi ilan gelirlerini personel maaşı, sigorta primi, vergi, matbaa ödemesi, kurye dağıtımı personeli istihdamı, büro sarf malzemeleri vb. iş ve hizmet dallarında fazlasıyla ekonomiye geri döndüren yerel gazeteler bir yük olarak görülmemelidir. İskandinav ülkeleri başta olmak üzere demokrasinin kökleştiği batı ülkelerinde yerel gazeteler ucuz kâğıt temini, indirimli kurye dağıtım imkânı, vergi indirimi, yatırım teşvikleri, ucuz kredi ve personel istihdam teşvikleri desteklenmektedir. Türkiye’de de resmi ilan dışında benzer iş ve hizmet kalemlerinde yerel gazeteler desteklenmelidir ki bulundukları kentlerin demokrasisine ve ekonomik hayatına katkı yapmayı sürdürsünler.”

 

Haber Merkezi 

Editör: TE Bilisim