Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun ( TGF) 59’uncu
Başkanlar Konseyi, Milli Mücadelede tarihi rol oynayan 4 - 11 Eylül aralığında7
gün süren Sivas Kongresi’nin 100’üncü Yıl kutlamaları kapsamında Sivas’ta
gerçekleştirildi. Toplantıya, 65 cemiyet başkanı ve 138 gazeteci katıldı.Türkiye
Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün İstiklal yürüyüşünü yad etmek
için Başkanlar Konseyi toplantısının kapsamı genişletilerek, Cumhuriyet Üniversitesi
Öğretim Görevlisi, Ahmet Necip Aydın tarafından ‘Milli Mücadelede Sivas’ başlıklı
bir panel düzenlendi. TGF Başkanlar Konseyi de, böyle bir toplantı ile hem Sivas’a
enönemli tarihi gününde yanlarında oldu, hem de toplantılarda belirlediği bazı
konuları tartışıp, dinamik bir platforma dönüşmesi sağlandı.TGF Başkanlar Konseyinin
59’ncu toplantısının sonuç bildirgesi de açıklandı. Toplantıda aşağıdaki önemli
konuların kamuoyuna duyurulması kararlaştırıldı.
HİÇBİR GÜÇ
BÖLEMEYECEK
“Ülkemizin birlik ve beraberliğini tehdit eden PKK terör örgütünün asker ve polislerimize yönelik hain saldırılarının ardından Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 7 vatandaşımızı bombalı saldırıyla şehit etmesi örgütün alçak yüzünü bir kez daha göstermiştir. Saldırıda şehit olan vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet dilerken, terör örgütüne yönelik olarak sürdürülen mücadelenin her zaman yanında olduğumuzun bilinmesini istiyoruz. Hiçbir güç milletimizi bölemeyecek, hainler hak ettikleri cevabı her zaman gerektiği şekilde alacaklardır.”
YEREL BASIN ZOR
DURUMDA
“Yerel basın Cumhuriyet tarihinin en zor günlerini yaşıyor. Her geçen gün girdi fiyatlarına peş peşe gelen zamlar; Basın İlan Kurumu ilan fiyatlarına yansımazken, ilanların yarı yarıya düşmesi Anadolu Basınını büyük bir çıkmazın içine sokmuş bulunmaktadır. Bu da yetmiyormuş gibi, İcra ilanlarının kaldırılmak istenmesi, Maliye Bakanlığı tarafından, ‘Borcu Yoktur’ belgesinin yeniden uygulamaya konulması yerel basının idam fermanını imzalamak anlamına gelmektedir. 2000’in üzerinde bulunan yerel gazete sayısı yarı yarıya düşerken, son altı ay içerisinde kapanan gazete sayısı 50’dir. Hükümet ve ilgili kurumların ivedi olarak kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm üretilmesi beklenmektedir. Gazete kâğıdı başta olmak üzere girdi fiyatlarının sabit kur sistemi ile kontrol altına alınması, böylece dövize endeksli her gün değişen girdi fiyatlarının getirdiği ekonomik dalgalanmanın da önüne geçilmesi beklenmektedir.”
SORUNLARI BİRLİKTE
ÇÖZELİM
“Yerel gazetelerimizin en büyük gelir kaynağı resmi ilanların dağıtımını sağlayan Basın İlan Kurumu’nda yapılan yeni düzenleme ile Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğüne Rıdvan Duran getirilmiştir. Kendisine yeni görevinde başarılar dilerken Basın İlan Kurumu’nun bundan böyle paydaşları olan yerel gazetelerin en büyük temsilcisi olan Türkiye Gazeteciler Federasyonu’yla görüş alışverişi içinde bulunarak sorunlarımıza çözüm arama gayretlerimize destek olacağına inanıyoruz.”
YASASIZ İNTERNET
SIKINTISI
“Yaygın basında başlayan ve giderek yerel basına da yansıyan basında etik ve basın meslek ilkelerindeki yozlaşma; Yasasız internet haber portalı sayısının hızla artmasıyla yerel basına da büyük prestij kaybettirmiştir. Durumdan her ortamda ve konuşmalarında şikâyetçi olan yerel yönetimlerin, bu tür sözde yayıncılık yapan internet gazetelerin menfaati haline gelmesinin önü kesilmeli, cezai yaptırımlar uygulanması için yasal düzenlenmeler yapılmalıdır. İnternet üzerinden radyo ve Televizyon yayıncılığına ilişkin Yönetmelik yayınlanarak yürürlüğe girmesine karşın, geçmişi daha eski olmasına rağmen internet gazeteciliği resmi bir kimliğe kavuşturulmamıştır. Bu konuda özellikle yerel gazetelerin internet sayfaları başta olmak üzere, sayıları giderek artan internet üzerinden haberciliğe bir sınır getirilmesini, yasal düzenlemelerin yapılması beklenmektedir.”
ÇALIŞMA KOŞULLARI
KÖTÜLEŞTİ
“Mesleki sorunlarımız dağ gibi büyürken, hemen her alanda, kamuoyunun sorunlarının çözümünde tarihin her dönemince öncü ve örnek olan gazeteciler maalesef bugünlerde kendi sorunlarının çözümüne çare bulamamaktadırlar. Gazetecilerin çalışma koşulları giderek kötüleşmekte, İşsizlik artmaktadır. Bugüne kadar 10 bini aşan işsiz gazeteci sayısına her gün yenileri eklenmektedir. Sorunların aşılmaması durumunda işsizlik sayısı korkunç rakamlara ulaşacaktır.”
BASIN KARTI
MAĞDURİYETLERİ
“Cumhurbaşkanlığı iletişim dairesi başkanlığınca basın mensuplarına verilen basın kartları ile ilgili büyük mağduriyetler yaşanmaktadır. Sürekli basın kartı sahibi meslektaşlarımızın belli bir bölümüne gerekçe göstermeksizin kartları yenilenmemektedir. İlk defa basın kartı alacak meslektaşlarımızın müracaatları bekletilmekte, oluşturulan basın kartları komisyonunun bir türlü toplanamaması nedeniyle büyük mağduriyetler yaşanmaktadır. Ayrıca gazete değişikliği yapan meslektaşlarımızın kart yenilemeleri de 2 yıldır yapılamamaktadır. Cumhurbaşkanlığı İletişim Dairesi Başkanlığı’ndan, basın kartları ile ilgili sorunların acilen çözüme kavuşturmaları beklenmektedir.“
GAZETECİÖZGÜR
OLMALIDIR
“Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğü Anayasal teminat
altındadır. Ancak bu teminat zaman zaman unutulmaktadır.Biz gerçek gazeteciler
olarak; bu hakkın gazetecilik kisvesi altında yasalara aykırı hareket
edilmesine ve terörizmin desteklenmesine yönelik kullanılmasına şiddetle
karşıyız.Ancak gazetecinin hak ve özgürlüklerine engelleme getirilmesine de
karşıyız. İfade ve basın özgürlüğü demokrasiyi güçlendirir, bu özgürlüğün her yerde
korunması gerekir. Gazetecileri mesleklerini icra ettikleri için suçlamak, bu
evrensel prensibe aykırıdır.” Kubilay
ELDEMİRCİ