Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı ve hemen yürürlüğe girdi. Bu tebliğ kapsamında, balın içerisindeki organik ve inorganik maddelerin tespiti için orijinallik analiz metotları kullanılarak belirli ölçütler belirlenecek. Söz konusu ölçütler, Bakanlığın internet sayfasında da yayınlanacak.

bal

Tüketicilerin çıkarlarını korumak adına, bala dışarıdan madde katılıp katılmadığını tespit etmek için gelişmiş analiz metotlarından faydalanılması, ek önlemler olarak değerlendirildi. Resmi kontrollerde, kütle spektrometresi (MS) ve nükleer manyetik rezonans spektrometresi (NMR) gibi ileri teknoloji tekniklerinin kullanılması öngörülmektedir.

Karar kriterleri, Türk Gıda Kodeksi Hazırlama Yönetmeliği kapsamında oluşturulan alt komitenin önerisi ve Ulusal Gıda Kodeks Komisyonu'nun kararıyla belirlenecek. Bahsi geçen kriterler, Bakanlığın internet sitesinde yayınlandığı tarihten itibaren 3 ay sonra resmi kontrollerde uygulanmaya başlanacak.

Kaynak: Haber Merkezi