Nihat Saraç

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen kazı çalışmalarında, dünyanın en önemli arkeolojik alanlarından biri olan Göbeklitepe'de yeni keşifler yapıldı. Göbeklitepe'nin D yapısında kireçtaşından yapılmış, gerçek boyutlu bir yaban domuzu heykeli bulundu. Yüzeyinde kırmızı, beyaz ve siyah pigment kalıntılar görülebilen eser döneminden günümüze uzanan ilk boyalı heykel buluntusu oldu.

Göbeklitepe'de keşfedilen yaban domuzu heykeli, 'H' şeklinde bir sembol, bir hilal, iki yılan ve üç insan yüzü veya maskesi olduğu tahmin edilen süslemelere sahip bir seki üzerinde bulundu.

Göbeklitepe'nin yanı sıra, Taş Tepeler projesi kapsamında gerçekleştirilen kazı çalışmalarında Karahantepe'de de önemli bir keşfe imza atıldı. Karahantepe'de dönemin gerçekçi insan heykellerinden biri gün ışığına kavuşturuldu. Gerçekçi bir yüz ifadesiyle tarih öncesi sanatın örneklerinden biri olan heykel, 2,3 metre yüksekliğinde. Heykel bir sekinin içerisinde zemine sabitlenmiş olarak bulundu.

Ölü bir insanı çağrıştıran kaburga, omurga ve omuz kemiklerinin vurgulandığı oturur vaziyetteki heykelin bulunduğu alanda duvara yerleştirilmiş bir akbaba heykeli ile zemine bırakılmış taş tabaklara da ulaşıldı.

Keşiflerin önemi

Göbeklitepe ve Karahantepe'de yapılan keşifler, dünyanın en eski medeniyetlerinden biri olan Anadolu'nun kültürel zenginliğine yeni bir ışık tuttu. Boyalı yaban domuzu heykeli, dönemin sanatsal anlayışına dair önemli bilgiler sunuyor. Gerçekçi insan heykeli ise, Göbeklitepe'nin sadece bir tapınak değil, aynı zamanda bir yerleşim yeri olduğunu gösteriyor.

Kazı çalışmaları devam ediyor

Taş Tepeler projesi kapsamında Göbeklitepe ve Karahantepe'de 2023 yılında 9 arkeolojik alanda kazı çalışmaları yapıldı. Çalışmalar kapsamında yeni yapılar, buluntular ve izler ortaya çıkarıldı. Kazı çalışmaları önümüzdeki yıllarda da devam edecek.

Editör: Esra Köksal Tarı