Panel, iklim gazetecisi Yasemin Mıstıkoğlu'nun moderatörlüğünde gerçekleşti ve konuk olarak Türk Meteoroloji ve Afet Yönetimi Profesörü Dr. Mikdat Kadıoğlu katıldı.

Dünya'da 21 Aralık'ta En Uzun Gece Yaşanacak Dünya'da 21 Aralık'ta En Uzun Gece Yaşanacak

Tarımsal planlamada önemli bir rol alıyor

Prof. Dr. Kadıoğlu, panelde yaptığı konuşmada tarımın açık bir fabrika gibi olduğunu belirterek, meteorolojik verilerin sürdürülebilir tarımsal planlamada önemli bir rol oynadığını vurguladı. İklim ve hava durumu arasındaki ayrımı açıklayan Kadıoğlu, iklim değişikliğinin uzun vadeli bir süreç olduğunu ve küresel ısınmanın insan kaynaklı olduğunu ifade etti.

Sebebi insanlar

"İklim değişikliği 100 yıllık bir olay; hava durumu ise günlük olarak değişiyor. Küresel ısınma devam ediyor. Dünyanın ateşi var. Bu ateşin yükselmesinin sebebi ise insanlardır." diyen Prof. Dr. Kadıoğlu, iklim değişikliğinin tarımsal faaliyetleri etkileyerek, gelecekte tarımın daha zorlu hale gelebileceğine dikkat çekti.

Tarım alanlarında yapılaşmanın önüne geçilmesi gerektiğini savunan Kadıoğlu, iklim değişikliği raporlarının tarım sektörü için planlama yapılmasında kullanılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, tarıma uygun alanların korunması ve yapılaşmanın engellenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

İklim krizi doğal afetleri arttırıyor

Panelde ayrıca, iklim krizinin doğal afetleri artırdığına dikkat çekildi. Orman yangınları, sel, fırtına gibi olayların sıklığının artabileceği konusunda uyarılarda bulunuldu. Su seviyelerinin yükselmesi nedeniyle kıyı bölgelerindeki sorunların artacağı ve turizmin etkilenebileceği belirtildi.

İklim değişikliğiyle mücadelede bireysel sorumlulukların altını çizen Prof. Dr. Kadıoğlu, su tüketiminin azaltılması, yağmur suyu hasadı gibi önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin 2030 yılında su sıkıntısı yaşayabileceğine dikkat çeken Kadıoğlu, su tasarrufu için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Editör: Necdet Görkem Sucu