Yemeklerin yanında servis edilen ve tadıyla insanları mest eden salatalık turşusu kurulmaya başlandı. Kış ayının gelmesi ile birlikte oldukça kurtarıcı olan turşuların başında ise salatalık turşusu yer alıyor. Peki evde salatalık turşu nasıl yapılır? Turşu yapmanın püf noktaları nelerdir? Gelin birlikte göz gezdirelim.

Turşu Nedir?

Turşu, sebze ve meyvelerin tuz ve sirke karışımı olan salamurada fermente edilmesi, yani bir tür mayalanması işlemine verilen isimdir. Genellikle yaz ve sonbahar dönemlerinde yetişen ürünlerden yapılan turşular kışın sebze ve meyvelerin yetişmediği zamanlarda yani kışın tüketebilmek için Anadolu’da çok sık kullanılan bir yöntemdir. Türk mutfak kültürümüzün ayrılmaz bir parçası olan turşunun sağlık açısından da önemli faydaları bulunmaktadır. Suyunun iştah açıcı özelliğine sahip olduğu bilinen turşunun, kanserden gribe, ülsere kadar ona yakın hastalığa karşı koruyucu olduğu uzmanlar tarafından açıklandı. Siz de evde kendi turşunuzu hazırlamak istiyorsanız mutlaka tarifimizi denemelisiniz.

Salatalık Turşusu Tarifi

Tarifimiz henüz hazır değil. Ancak, genel olarak salatalık turşusu yapmak için salatalıklar, tuz, sirke, su, sarımsak ve isteğe bağlı olarak acı biber, dereotu gibi malzemeler gereklidir. Bu malzemeler bir kavanoza yerleştirilir ve üzerine tuzlu su eklenir. Kavanoz hava almayacak şekilde kapatılır ve turşunun olgunlaşması için bir süre beklenir. Turşu yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, turşunun hava almayacak şekilde saklanması ve tuz oranının doğru ayarlanmasıdır. Bu sayede turşunuz hem lezzetli hem de sağlıklı olacaktır. Afiyet olsun!

EVDE SALATALIK TURŞUSU TARİFİ:

MALZEMELER
 

  • 3 kilo taze tarla salatalığı ya da kornişon salatalık
  • 1 baş sarımsak
  • Yarım bağ maydanoz yada dereotu
  • 2 su bardağı sirke
  • 6 yemek kaşığı iri tuz
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 1 yemek kaşığı kadar nohut
  • Yaklaşık 8-9 bardak su

YAPILIŞI

  1. Salatalıkları maydanozları güzelce yıkayın. Sarımsakları ayıklayıp kenara alın.
  2. Daha sonra salatalıkların hepsini iğneyle bir kaç yerinden delin.
  3. 5 kiloluk bidonun içerisine salatalıkları nohudu ve limon tuzunu koyun.
  4. En üste maydanozları ilave edip tuz, sirke ve suyu karıştırın.
  5. Şişenin ağzına kadar suyla doldurup kapağı sıkıca kapatın.
  6. Güneş görmeyen bir yerde 15 gün bekletin.

Daha sonra tüketebilirsiniz.

TURŞU YAPMANIN PÜF NOKTALARI

  • Öncelikle turşu kurmak için kullanacağınız sebze ve meyveler taze, sert, diri olmalı. Ayrıca kabukları parlak görünümlü ve zedelenmemiş olmalı.
  • Turşu yapımında iri taneli kaya tuzu kullanılmalı.
  • İyi bir turşunun en önemli püf noktası tuz ayarının iyi olması gerekir. Eğer tuz az ise turşu yumuşak olur ve içerisinde zararlı bakteriler oluşur. Tuzu fazla olursa yemekte zorlanabilirsiniz.
  • Evde yapılan turşu nasıl saklanır? Turşu saklamanın püf noktaları nelerdir

- Tuşu için kesin bir tuz ölçüsü isterseniz, genel kural sebzeler %4-5 tuzlu suda ekşimeye bırakılmalı. Sebzelerin üzerine tuzlu su eklendiğinde tuzun bir kısmı sebzeye geçeceği için tuzlu sudaki tuz oranı azalır. Bu nedenle hazırlama aşamasında turşunun tuz oranı fazla olmalı. % 8 tuz oranı turşu için uygundur. Bunun için suyun her bir litresi için 80 gram kaya tuzu eritilir.
- Turşuya kullanacağınız su, kaynatılıp soğutulmuş içme suyu olmalı. 
- Sebze ve meyveler çok iyi yıkanmalı.
- Yıkanan sebze ya da meyvelere iğne ile birkaç yerinden batırırsanız, sebzelerin içine turşu suyu girecek ve turşular daha iri olacaktır. 
- Turşu kurarken cam kavanoz tercih edilmeli. Cam kavanoz yerine pet kavanozları da tercih edebilirsiniz.

Turşunun püf noktaları

- Turşunuzun kısa sürede olmasını istiyorsanız fermantasyonu hızlandırmak için kavanozun dibine bir avuç nohut ekleyin.
- 5 litre tuzlu su için 1 şişe (500 ml) üzüm sirkesi kullanın. 
- 5 litre su için 1 çay bardağı toz şeker ekleyin. (isteğe bağlı)
- 5 litre su için 1,5 baş sarımsak kullanın.
- Turşu kurduğunuz kaba, sebzeleri sık yerleştirirseniz ve aralarına sarımsak koyarsanız görüntü ve tadı daha güzel olacaktır.
- Tuzlu suyu turşunun üzerine dökerken hava kabarcığı kalmamasına dikkat edin. Suyu döktükten sonra kavanozun ağzı 6-8 saat açık bekletilirse, sebzeler dibe çöker kavanozda hava boşaldığı için su seviyesi düşer. Kapağını kapatmadan bir miktar daha tuz ilave edin. 
- Turşuya tane karabiber ya da taze defne yaprağı eklerseniz turşunuzda hoş bir aroma tadı olacaktır. 

Kaynak: Kamer Durdu