Eskiden uzun kış gecelerine tat katan tel helvası çekimi halen yaşatılıyor. Erzurum bölgesine ait tel helvası çekimi geleneği Erzurum’un Aşkale ilçesinde sürdürülüyor.

Tel helvanın yapımı ve tel helva çekiminin yapılışını sizin için haberimizde derledik. 

Erzurum'da Uzun Kış Gecelerinin Geleneği Tel Helvası Nasıl Yapılır

Tel Helvası Malzemeleri Nelerdir?

  • 250 gram tereyağı
  • 3 su bardağı un
  • 1 kg toz şeker
  • 1 adet limon

Erzurum'da Uzun Kış Gecelerinin Geleneği Tel Helvası Nasıl Yapılır

Tel Helvası Nasıl Yapılır?

1 kg şekere, 2 su bardağı su konulup kaynatılır. Üzerine bir miktar limon sıkılır. Şeker hafif kırmızı renge gelince bir kaşık kadar bu şekerli sudan soğuk su içine dökülür, katı hale (ağda) gelirse helvanın ağdası olmuş demektir. 250 gram yağla kavrulan un büyükçe bir tepsi içinde soğutulur, soğutulan ağda beyaz bir renk alıncaya kadar yoğrulur. Sonra iki ucu birleştirilerek simit şekline getirilir tepsideki soğutulmuş, kavrulmuş un içersine konulur üzerine kavrulmuş un dökülür ve 3 – 4 kişi tarafından kenarlara doğru çekilerek halka büyütülür. Bu halka ikiye katlanarak tekrar aynı işlem yapılır, katlar incelinceye kadar çekilir, tel tel olan katlar kopartılarak servis yapılır.

Kaynak: Haber Merkezi