Singapur'daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi'nde gerçekleştirilen bir araştırma, bazen doğruları söylememizin veya gerçeği çarpıtmamızın, aslında ne kadar masum olmadığını ortaya koyuyor.
The Sun'da yayınlanan araştırmaya göre, özellikle çocuklar, kendilerine söylenen beyaz yalanların farkında olmaları durumunda, daha fazla yalan söyleme eğiliminde oluyorlar.
Beyaz Yalanlar ve Etkileri - 1
Araştırmacılar, 11-12 yaşlarındaki 564 çocuğun doğrulukla ilişkisi ve ailelerinin bu ilişkideki rolünü inceledi. Dr. Setoh Pei Pei, "Beyaz yalanlar iyi niyetle söylenmiş olabilir ama eğer çocuklar, ebeveynlerinin kendilerine yalan söylediğini fark ederse, çocuklar da yalan söylemeye başlayabilir" şeklinde konuştu. Daha önce yapılan araştırmalarda da ebeveynlerin yalan söylemesinin çocukları da yalan söylemeye teşvik ettiği ortaya çıkmıştı.
Yeni bir araştırma, Journal of Experimental Child Psychology'da yayınlandı ve bu araştırma, çocukların ebeveynlerinin yalanlarından nasıl etkilendiğini inceliyor. Yalanlar, "beyaz yalan" ve "aracı" olarak iki gruba ayrıldı.
Beyaz Yalanlar ve Etkileri - 2
Aracı yalanlar, ebeveynlerin çocuklarını yönlendirmek veya değiştirmek için kullandığı yalanlar olarak tanımlanıyor. Örneğin, çocuk yeni bir oyuncak istediğinde ebeveynin "paramız yok" demesi gibi.
Beyaz yalanlar ise çocukların duygusal gelişimine katkıda bulunmak amacıyla söylenen yalanlar olarak ifade ediliyor. Örneğin, çocuğun piyano çalması "korkunç" olduğunda bile ebeveynin "harika" olduğunu söylemesi gibi.
Araştırma kapsamında 564 çocuğa ve ailelerine ne kadar yalan söylendiği soruldu. Bu bağlamda, "aracı" yalanların çocukları, daha fazla yalan söylemeye teşvik ettiği belirlendi.
Dr. Pei Pei, "Aracı yalanlar, çocukların yaramaz olduklarında duydukları 'Uslu durmazsan polisi çağırırım' gibi ifadelerdir. Ancak bu tür yalanlar, gerçekte çocukların ebeveynlerine daha fazla yalan söylemelerine neden olabilir" şeklinde konuştu.