Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Yaşam Asırlık gelenek! Aylarca toprağa gömülen peynir

Asırlık gelenek! Aylarca toprağa gömülen peynir

Ağrı'da sürdürülen asırlık toprağa peynir gömme geleneği, köylüler tarafından özenle devam ettiriliyor.

1 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Asırlık gelenek! Aylarca toprağa gömülen peynir
KAYNAK: İHA

Ağrı ilinde, asırlardır devam eden geleneksel bir uygulama olan toprağa peynir gömme geleneği, hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar tarafından sürdürülüyor. Özellikle köylülerin yoğun ilgi gösterdiği bu geleneğe göre, üretilen peynirler özenle işlenip plastik bidonlara yerleştirildikten sonra toprak altına gömülüyor. Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden lor ve peynirler, toprağa gömme işleminden sonra daha lezzetli ve organik bir hal alıyor.

Asırlık Gelenek! Aylarca Toprağa Gömülen Peynir

Geleneğin Bekçisi

Ağrı'nın Yüzüncü Yıl Mahallesi'nde yaşayan Türkan Doğan, bu asırlık geleneği 20 yıldır titizlikle sürdürüyor. Yaz aylarında kendi ineklerinden elde ettikleri sütleri özenle işleyerek peynir haline getiren Doğan, bu peynirleri sıkıca plastik bidonlara yerleştirip toprağın altına gömüyor. Gömülen peynirler, yaklaşık 6 ay süreyle toprak altında olgunlaşıyor.

Asırlık Gelenek! Aylarca Toprağa Gömülen Peynir

Toprağa Gömülen Peynirlerin Serüveni

Kış aylarına kadar bekletilen peynirler, toprak altında olgunlaşmanın etkisiyle eşsiz bir lezzet kazanıyor. Bu geleneğe göre hazırlanan peynirler, 2 yıl boyunca bozulmadan tüketilebiliyor. Ayrıca, köy dışından gelen talepler doğrultusunda doğal ve organik üretilen küp peynirler, vatandaşların beğenisine sunuluyor.

Asırlık Gelenek! Aylarca Toprağa Gömülen Peynir

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
MSB: Irak'ın Kuzeyindeki Gara Bölgesinde 6 P*K'lı Ter*rist Etkisiz Hale Getirildi

MSB: Irak'ın Kuzeyindeki Gara Bölgesinde 6 P*K'lı Ter*rist Etkisiz Hale Getirildi