Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Yaşam Antalya'nın Gıççekecek Düdeni'ninden derin başarı

Antalya'nın Gıççekecek Düdeni'ninden derin başarı

Akdeniz Üniversitesi Mağara Araştırmaları Topluluğu, Gıççekecek Düdeni'ni Türkiye'nin en derin 10 mağarası arasına soktu

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Antalya'nın Gıççekecek Düdeni'ninden derin başarı
KAYNAK: Antalya Büyükşehir Belediyesi/Bülten

Gıççekecek 2023 Ekspedisyonu'nda Akdeniz Üniversitesi Mağara Araştırmaları Topluluğu, Ankara Üniversitesi Mağara Araştıma Topluluğu, Dokuz Eylül Üniversitesi Mağara Araştırma Topluluğu, Ege Üniversitesi Mağara Araştırmaları Kolu, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Mağara Araştırma Topluluğu, İsrail Speleoloji Derneği, İstanbul Teknik Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü ve Obruk Mağara Araştırma Grubu ortak araştırma gerçekleştirdi.

Mağaraya yapılan ilk girişlerde kuraklığın sebebi olarak mağara su seviyesinin az olması dikkat çekti. Ekip, geçen yıl mağarada bıraktıkları kampı ve sarf teknik malzemelerini sel döneminde zarar görmemiş şekilde buldular. Bu gelişmeyle ekiplerin çalışması aksamadı. 635 metre derinliğe kadar keşif yapan ekip mağaranın iki farklı koldan inişlerle bittiği noktada keşfi sonlandırdı.

Mağaranın darlığı, mağara ağzının ana kampa olan uzaklığı gibi zorluklar yüzünden araştırmayı kolaylaştırmak ve daha güvenli hale getirmek için mağaraya ve mağara ağzına iki farklı kamp daha kuruldu. 225 metre derinlikte mağara kampında kalan mağaracılar 10 güne kadar mağaradan çıkmayarak keşif ve haritalama çalışmalarında bulundu.

Akdeniz Üniversitesi Mağara Araştırmaları Topluluğu Akademik Danışmanı Öğr. Gör. Mustafa Çelik, “-180 metreden sonra başlayan dar menderesler mağarayı zor kılan yanı oluyor. 4 gün süren haritalama ölçümlerinde mendereslerin 27-40 cm genişliğinde 150-200 metre boyunca devam ettiği anlaşıldı. Mendereslere farklı derinliklerde birçok yan kol ve su kaynağı bağlanıyor. Önümüzdeki yıllarda bu yan kollar araştırıldığında bu yeraltı su sistemi daha iyi anlaşılacaktır. 360 metre derinlikte duvarda pembe karideslere rastlandı. 2080 metre yükseklikte bulunan mağaranın yönelimi doğu- güneydoğu istikametinde Köprüçaya doğru ilerliyor. Jeolojik incelemeler mağaranın 1600 metre derinliğe ulaşabileceğini yazıyor.” bilgisini paylaştı.

Mağaracılık, Türkiye'de son yıllarda giderek daha popüler hale gelen bir spordur. Ülkemizdeki mağaralar, zengin doğal güzellikleri ve sunduğu zorluklar nedeniyle mağaracılar tarafından yoğun ilgi görmektedir. Gıççekecek Düdeni'nin keşfi, Türkiye'nin mağaracılık potansiyeline önemli bir katkı sağlamıştır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya'nın en renkli festivali son buldu

Antalya'nın en renkli festivali son buldu