Sonbaharın gelişiyle birlikte covid, influenza ve diğer viral enfeksiyonların yayılma oranında belirgin bir artış gözlemleniyor. Uzmanlar, özellikle okul, alışveriş merkezi ve cami gibi sosyal alanlarda dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıyor. Özellikle diyabet, hipertansiyon, astım, KOAH ve alerji gibi kronik rahatsızlıkları olan bireylerin, ateş yüksekliği, öksürük, nefes darlığı gibi belirtiler göstermeleri durumunda derhal bir doktora başvurmaları gerektiği ifade ediliyor.

Çocuklar arasında hastalık yayılma riski yüksek

Uzmanlar, okulların açılmasıyla birlikte çocukların sınıf ortamında hapşırma, öksürme ve yakın temas nedeniyle hastalıkları birbirine kolayca bulaştırabileceğini belirtiyor. Bu durumu engellemek için el yıkama, kapalı ortamlarda maske kullanımı gibi pandemi döneminde uygulanan tedbirlerin yeniden devreye sokulması gerektiği vurgulanıyor.

"Viral enfeksiyonlar grip benzeri belirtilerle kendini gösteriyor"

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Uğurcan, bu dönemde acil servis ve polikliniklere başvuran hastalarda grip benzeri semptomlar görüldüğünü belirtti. Uğurcan, ateş yüksekliği, boğaz ağrısı, kuru öksürük, halsizlik gibi şikayetlerle hastaların hastaneye başvurduğunu ve bazı vakaların ağır seyrettiğini söyledi. Ayrıca, viral enfeksiyonların belirlenmesi için testler yapıldığını ve bu testler sonucunda hastalığın grip mi, covid mi yoksa başka bir virüs kaynaklı mı olduğunun tespit edildiğini ifade etti.

ne zaman hastaneye başvurmalı?

Özellikle kronik hastalığı olan bireyler için viral enfeksiyonların ciddi risk taşıdığını belirten Uğurcan, "Ne zaman dikkatli olalım, ne zaman hastaneye başvuralım. Özellikle inatçı bir ateş yüksekliğiniz varsa, 48 saatten uzun süren 38-38,5 derecelerde ateş yüksekliğiniz varsa, öksürük, balgam, nefes darlığı, solunum sıkıntısı gibi şikayetleriniz geçmiyor aksine artıyorsa, bir özel hastalığınız varsa, özellikle diyabet, hipertansiyon, astım, KOAH, alerji gibi değişik kronik hastalıklarınız varsa, çok fazla evde durmadan bir doktora başvurmanızda fayda var. Ona özel tedavilerin de hastane şartlarında başlanmasında fayda var" dedi.

"Kapalı ve kalabalık ortamlarda dikkatli olunmalı"

Uğurcan, özellikle kapalı ve kalabalık ortamlarda enfeksiyon riskinin arttığını belirterek, "Özellikle okulların açılmasıyla çocuklar birbirine bu hastalığı çok kolay bulaştırıyor. Özellikle hapşırma, öksürme, yakın temas, kapalı ortamlarda birlikte kalabalık yaşamak özellikle sınıflar gibi buradan çok rahat bu enfeksiyonlar kişiden kişiye bulaşabilir. Bir pandemi geçmişimiz oldu. 3 yıl süreyle çok fazla önlem aldık. O dönem aldığımız tedbirleri de şimdi uygulamamızda fayda var. Özellikle çok yakın temastan uzak durmalı, hapşıran, öksüren, ateşi olan kişilerle çok fazla temas etmemeliyiz. El yıkama, kapalı ortamlarda maske kullanımı gibi tedbirler alarak aynı pandemi döneminde olduğu gibi korunmamız mümkün olacaktır. Dolayısıyla dikkatli olmak lazım. Özellikle kapalı ve kalabalık ortamlar, okullar, alışveriş merkezleri, camiler her türlü sosyal ortamda bir miktar daha dikkatli olmamızda fayda var" dedi.

Kış aylarında cildi korumak için ne yapmalı? Kış aylarında cildi korumak için ne yapmalı?

"Tedbiri elden bırakmamak önemli"

Dr. Uğurcan, tedbirleri elden bırakmadan hastalıklardan korunmanın mümkün olduğunu vurgulayarak, "Özellikle ateşiniz düşmüyorsa ve öksürük, balgam gibi bir sıkıntınız varsa hızlıca bir doktora, bir uzmana başvurmanızda fayda var. Enfeksiyon hastalıkları, göğüs hastalıkları, dahiliye gibi ya da çocuk hastalıkları gibi ilgili branşlara başvurmakta fayda var. Bu kış böyle devam edecek gibi görünüyor. Her sene olduğu gibi yine bu tarz viral enfeksiyonlar görülecektir. Tedbiri elden bırakmazsak hastalıklardan korunmak mümkün olacaktır. Dediğimiz gibi özellikle kronik bir hastalığınız varsa şeker, tansiyon, kalp hastalıkları gibi iki kez daha fazla dikkat etmeniz ve kendinizi korumanız gerekiyor" dedi.


 

Kaynak: İHA