Temmuz ayı başında Resmi Gazete'de yayımlanan "Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi" bugün itibariyle yürürlüğe girdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuya yönelik tasarruf tedbirleri kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan defterdarlıkların ve vergi dairesi başkanlıklarının birleştirilmesi adımını uygulamaya koymuş oldu. Bu düzenleme ile birlikte, taşra teşkilatlarındaki hizmetlerin yeniden yapılandırılması hedefleniyor.

Defterdarlıklar, GİB'e bağlanarak yeniden düzenlendi

Yapılan düzenlemeye göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın taşra teşkilatında sunulan tüm hizmetler, Gelir İdaresi Başkanlığı'na (GİB) bağlı defterdarlıklar bünyesinde yürütülecek. Defterdarlıkların görev ve sorumluluklarındaki azalış, taşra hizmetlerinin büyük oranda vergi hizmetlerinden oluşması dikkate alınarak yeniden değerlendirildi. Bu çerçevede, GİB'e bağlı olarak kurulan yeni defterdarlıklar, ülke genelinde tek tip bir örgüt yapısına kavuştu.

Hava Koşulları Balık Fiyatları İkiye Katlandı Hava Koşulları Balık Fiyatları İkiye Katlandı

Vergi dairesi başkanlıkları defterdarlıklara dönüştü

Yapılan düzenleme ile birlikte, 29 ilde bulunan vergi dairesi başkanlıkları defterdarlıklara dönüştürülerek bulundukları ilin ismini aldı. Bu illerdeki vergi dairesi başkanları, yeni düzenleme ile birlikte "defterdar" unvanını almış oldu. Vergi dairesi başkanlığı bulunmayan 52 ilde ise defterdarlıklar kuruldu. Böylece GİB, ülke genelinde homojen bir teşkilat yapısı oluşturmayı başardı.

Muhasebat ve Muhakemat birimlerinde değişiklik yapılmadı

Düzenleme ile birlikte, Hazine ve Maliye Bakanlığı taşra teşkilatında yer alan Muhasebat ve Muhakemat birimlerinin görevleri aynen korunarak, doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığı'na tabi olarak defterdar yönetiminde çalışmalarına devam etmeleri sağlandı. Bu değişiklikle, muhasebe ve hukuk işlemlerinin merkezi yönetimle daha etkin bir şekilde entegre olması amaçlandı.

Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı kaldırıldı

Ayrıca, İstanbul'da bulunan ve vergi dairesi fonksiyonlarına sahip Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı da kaldırıldı. Bu karar, büyük mükelleflerin vergi işlemlerinin daha verimli ve merkezi bir yapıda yönetilmesi için alındı.

Kaynak: Haber Merkezi