Vazelin, 1800’lü yıllardan bu yana cilt bakımında tercih edilen ve petrol bazlı bir merhemdir. Bu ürünün içeriğinde, cilt sağlığı için faydalı olan mineraller bulunmaktadır.
Vazelinin yağlı, kaygan ve mumsu bir yapısı vardır, bu da cilt tarafından kolayca emilmesini sağlar. El, yüz ve vücut gibi farklı bölgelerde kullanılabilir. Ayrıca, çatlayan dudaklar ve kırılan tırnaklar gibi bakım gerektiren durumlarda da kullanılabilir.
Vazelin Nedir?
Vazelinin tanımına geçmeden önce, keşfinin nasıl gerçekleştiğinden bahsetmek gerekir. İngiliz Kimyacı Robert Augustus Chesebrough, petrolün henüz keşfedildiği dönemde, petrolün başka amaçlarla kullanılıp kullanılamayacağını araştırmıştır. Bir petrol sondajı sırasında elde edilen bir yan ürün Chesebrough'un dikkatini çeker. Bu yan üründen ilham alarak, kendi deneylerine başlar ve petrolden cildi nemlendirmeye yardımcı bir ürün geliştirir.
Bu ürünü tanıtmak için Chesebrough, at arabasıyla New York'un sokaklarını dolaşır. Ürünün adı "Vaseline" olarak kaydedilir; bu isim, Almanca'da "su" anlamına gelen "wasser" ile Yunanca'da "yağ" anlamına gelen "oleon" kelimelerinin birleşiminden oluşur. 1800'lü yıllardan günümüze, Vazelin cilt bakımında en çok tercih edilen ürünlerden biri olmuştur.
Vazelinin Faydaları Nelerdir?
Vazelin, 1800'lü yıllardan bu yana kullanılan ve ham maddesi petrol olan bir merhemdir. Sürümü çok kolay olan bu merhem içerisinde, cilt için yararlı birtakım mineraller bulunur. Yanık tedavisinde, yaraların iyileşmesinde ve kuru ciltlerin nemlendirilmesinde çok yararlıdır. Petrolden elde edildiği için yağlı, kaygan ve mumsu bir yapıya sahiptir. El, yüz ve vücudun diğer bölgelerinde gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Hatta çatlayan dudakların ve sürekli kırılan tırnakların bakımında da faydalanılabilecek bir kozmetik ürünüdür.
Vazelinin Cilde Faydaları Nelerdir?
Vazelinin ağır dokusu, cilt üzerinde koruyucu bir katman oluşturur ve fazla kullanıldığında gözenekleri tıkayabilir. Bu durum sivilce ve aknelerin ortaya çıkmasına yol açabilir. Yaraları ve yanıkları dış etkenlere karşı korur. Ayrıca, cildin nem kaybetmesini engellemeye yardımcı olur. İçindeki farklı yağlar nedeniyle, cilt üzerindeki faydaları daha da artar. Genellikle aloe vera, kakao yağı ve Hindistan cevizi yağı ile karıştırılır. Cildi kurumaktan, tahrişten ve kızarıklıktan korur. Gece yatmadan önce makyaj temizleyicisi olarak kullanılabilir. Hem bakım yapar ve nemlendirir, hem de temizler.
Vazelin Yüze Sürülürse Ne Olur?
Vazelin, her türlü cilt tipine uygun olan güvenilir bir üründür. Yağlı ve akneye meyilli ciltlerin kullanırken biraz daha dikkatli olması gerekir. Uzun vadede, bazı deri hastalıklarına, kırışıklığa ve sarkmalara karşı korur. Nemlendirme fonksiyonu, cilt yüzeyini tıkamasından kaynaklanır. Nemlendirmekten ziyade, cildin zaten var olan nemini kaybetmesine neden olan faktörlerden korur.
Vazelinin Cilt Lekelerine İyi Gelir mi?
Petrol jölesi, mineraller, çeşitli aromatik yağlar ve bal mumunun bir karışımı olan vazelinin cilt lekelerine karşı bir etkisi yoktur. Koyu ya da açık renk fark etmez, kimyasal formülünde lekeleri gidermeye yönelik bir madde bulunmaz. Güneşe çıkmadan önce vazelin sürmek leke oluşumunu büyük ölçüde önler ancak, daha önceden meydana gelmiş olanlar için hiçbir şey yapamaz.
Vazelin Kırışıklara İyi Gelir mi?
Peptitler, yaşlılık karşıtı kremlerin temel bileşenlerinden biridir. Bu madde, cildin daha sıkı olmasını sağlarken kırışıklıkların meydana gelmesini yavaşlatır. Vazelinin temel üretim amacı, kırışıklıkların yok olmasını sağlamak değildir. Ancak nem kaybını durdurmaya yönelik olması ve içinde peptit bulundurmasından dolayı, bir yandan yaşlanmanın etkilerini de büyük ölçüde azaltır.
Vazelinin Zararları Var mı?
Vazelinin, deri üzerinde su geçirmeyen ince bir tabaka oluşturması yağlı ciltler için zararlı olabilir. Bu özelliğinden dolayı, gözeneklerde kir ve yağ birikmesine sebebiyet verebilir. Bazı hassas ciltlerde hafif alerjik reaksiyonlar oluşabilir. Kaşıntı, kızarıklık, şişme ve iltihaplanma gibi durumlarla karşılaşırsanız, vazelini kullanmayı hemen bırakmalı ve bir dermatoloji uzmanına başvurmalısınız.