Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu Başkanı Sacittin Hancıoğlu “Bu felaket karşısında alınacak ilk karar üniversite öğrencilerimizin okullarından uzaklaştırmak olmamalıdır. Ülkemizin ve öğrencilerimizin geleceğini etkileyecek uzaktan eğitim kararı tekrar gözden geçirilmelidir” dedi.

Asrın felaketi olan bu depremin acısını derinden yaşadıklarını dile getiren Başkan Sacittin Hancıoğlu “06.02.2023 tarihinde Merkez üstü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan İlçelerinde, 04.17 ve 13.24’de meydana gelen ve kapsadığı alan ve sonuçları bakımından tarihimizin en büyük depremi olarak tanımlanan depremde,  binlerce vatandaşımız hayatını kaybetmiş ve yine on binlerce vatandaşımız  yaralanmıştır. Öncelikle; hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar dileriz. Yaşadığımız bu felaketin ardından ülke genelinde başlatılan yardım seferberliği devam etmektedir. Kahramanmaraş, Adana, Gaziantep, Malatya, Osmaniye, Kilis, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Hatay'da yıkıma neden olan deprem felaketinin ardından; iktidar yukarıda adı geçen illerimizde olağan üstü hal ilan etmiştir. Sayısı yüz binleri bulan depremzede vatandaşlarımızın ise farklı illere tahliyesi gerçekleştirilmiş ve gerçekleştirilmeye devam etmektedir” dedi.

ALTERNATİF ÇÖZÜMLER BULUNMALI

Depremzedelerin bir kısmını otellere bir kısmını KYK yurtlarına yerleştirilmesinin üniversite öğrencilerini mağdur ettiğini vurgulayarak “Tahliye edilen depremzedelerin bir kısmı Antalya’nın Belek Turizm Merkezi, Kemer, Manavgat ve Alanya bölgelerindeki otellere yerleştirilirken, bir kısmı da Türkiye genelinde üniversitelerde eğitim-öğretime ara verilmesiyle boşalan Kredi Yurtlar Kurumunun yurtlarına yerleştirilmiştir. Bu noktada depremzede vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesine çalışılırken, diğer tarafta birçok öğrencimizi mağdur eden bir durumun yaşandığını görmezden gelmemiz elbette ki söz konusu olamaz. Pek çok öğrencimizin acele bir şekilde yurtlarını boşaltmaları istenmiş, eşyalarını ise çöp torbalarıyla depolara kaldırmaları durumu söz konusu olmuştur. Barınma sorununu ortadan kaldırmak için gerekli etkili alternatif çözümler araştırılmaksızın depremden etkilenen yurttaşlarımızın üniversite yurtlarına yerleştirilerek halen yurtlarda ikamet eden öğrencilerin hemen tahliye edilme kararı doğru değildir. Bu durum var olan mağduriyetleri ortadan kaldıramayacağı gibi yeni mağduriyetlere yol açacağı kesindir. Afetin hemen ardından tüm yurtta eğitime geçici olarak ara verilmiş, daha sonra ilk ve ortaöğretimde 20 Şubat itibariyle deprem bölgeleri dışında eğitime başlanmasına karar verilmiştir. Ancak üniversitelerde eğitimin uzaktan yapılması yönünde karar alınmıştır. Bu kararın son derece hatalı olduğunu düşünmekteyiz. Zira pandemi boyunca verimli bir eğitim ve öğretim alamayan öğrencilerimiz, deprem felaketinin de getirdiği travmatik durum karşısında hem sosyal olarak hem de duygusal olarak daha da derin bir çukurun içerisine düşeceklerdir” diye konuştu.

ÖĞRENCİLER OKULLARDAN UZAKLAŞMAMALI

Uzaktan eğitimin pandemi zamanında ne kadar yetersiz kaldığını hatırlatan Başkan Sacittin “ Başta mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı disiplinleri olmak üzere, laboratuvar ve uygulama gerektiren pek çok bölümde yürütülen “uzaktan eğitim” yönteminin ne denli yetersiz kaldığı pandemi döneminde yaşadığımız tecrübelerde açığa çıkmıştır. Bu kararla birlikte 2019 yılında üniversiteye başlayan bir genç, eğitiminin 2,5 yılını uzaktan eğitimle geçirmiş olacak ve uygulama gerektiren birçok önemli dersten faydalanamadan mezun olacaktır. Yakın geçmişte üniversite ortamından uzaklaşmak zorunda kalan gençlerimizi bir kez daha üniversite ortamından kopartmak hem pedagojik hem eğitsel hem de sosyal olarak bir kuşağın geleceğine gölge düşürmek anlamına gelecektir. Uzaktan eğitim kararı, dayanışmaya, sosyalleşmeye, birbirimizle insani temaslarımızı arttırmaya en fazla ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde bu gerçeği yok sayan ve daha büyük olumsuz sonuçlara zemin hazırlayan bir karardır. Üniversitelerin sadece eğitim-öğretimin yapıldığı yerler değil, öğrencilerin hayata hazırlandığı sosyal ilişkilerin ve dayanışma bağlarının kurulduğu yerler olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Dolayısıyla da yaşadığımız bu sarsıcı olay karşısında alınacak ilk karar üniversite öğrencilerimizin okullarından uzaklaştırmak olmamalıdır” dedi.

HİBRİT MODELLER KAPSAMA ALINABİLİR

Başkan Sacittin sözlerine şöyle devam etti: “Bu kapsamda gerekirse üniversitelerde bahar dönemleri başlangıç tarihinin önümüzdeki aylara ötelenmesi alternatif bir çözüm olarak ele alınabilir. Ayrıca afetzedelerin yurtlarda bulunacağı süreçte, dersliklerde yapılacak altyapı düzenlemeleri ile hibrit modeller de kapsama alınabilir. Deprem bölgesindeki öğrencilerin de güvenli bölgelerdeki üniversitelere transferi sağlanarak eğitim olanağı en kısa zamanda yaratılmalıdır ve tüm öğrencilerimiz için güvenli ortamlarda yüz yüze eğitim başlatılmalıdır. Ülkemizin ve öğrencilerimizin geleceğini etkileyecek uzaktan eğitim kararı tüm bu kapsamda tekrar gözden geçirilmelidir” HABER MERKEZİ

Editör: Haber Merkezi II