Eskişehir Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı ve Uyku Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Vural Fidan, uyku hastalıklarının genetik olarak aileden bireylere taşınabileceğini belirtti. Fidan, 'Ailevi uyku problemi olanlarda, genetik geçişli olarak sonraki nesilde veya kan bağı olan kişilerde bu problemlerin yaşanma ihtimali çok yüksek' dedi. Bu durum, birçok kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilecek ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.
Uyku Hastalıklarının Yaygınlığı ve Topluma Etkileri
Uyku hastalıkları, günümüzde birçok insanın hayatını olumsuz etkileyen bir sağlık sorunu olarak öne çıkıyor. Gece yeterince uyuyamayan bireyler, gün içerisinde uykusuzluk ve dikkat dağınıklığı yaşayarak iş ve sosyal yaşamlarında problemlerle karşılaşabiliyor. Uzmanlar, uyku problemi yaşayan kişilerin alternatif yöntemlere başvurmadan önce mutlaka uyku hekimlerine danışmaları gerektiğini vurguluyor.
Uyku Problemleri ve Genetik Faktörler
Prof. Dr. Vural Fidan, uyku hastalıklarının genetik olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek, 'Ailede ciddi horlama veya nefes durma problemi olan kişilerde, genetik geçişli olarak bu sorunların sonraki nesillerde de görülme ihtimali oldukça yüksek' ifadelerini kullandı. Bunun yanı sıra, kilo artışı (obezite) da uyku hastalıklarının yaygın sebeplerinden biri olarak dikkat çekiyor. Fidan, burun, ağız, yüz travmaları gibi faktörlerin de uyku problemlerine yol açabileceğini ifade etti.
Uyku Hekimlerine Başvurunun Önemi
Uyku hastalıklarıyla karşı karşıya kalan bireylerin, öncelikli olarak uyku hekimlerine başvurmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Fidan, 'Uykuya dalma, sürdürme, ve gün içerisindeki uyku problemleri olan kişilerin mutlaka uyku hekimlerinden destek alması gerekmektedir. Hekimler, bu sorunları değerlendirdikten sonra gerekli tetkik ve tedavileri gerçekleştirir' şeklinde konuştu.