ANSAN Başkanı Cahit Çakcıl, öğretim üyelerinin üniversitelerden ihracı nedeniyle derin üzüntü içinde olduklarını vurgulayarak, “ Sanatçılar olarak üniversitelerin soğuk taş duvar olarak kalmasını istemiyoruz.  Bizim bağlı olduğumuz, yaşama nedenimiz, sanata saygı, barış, insanlık, özgürlük, insan hakları, uzlaşmacılık gibi değerlerdir” dedi.

 

Antalya Sanatçılar Derneği(ANSAN) Başkanı Cahit Çakcıl, öğretim üyelerinin üniversitelerden ihracı nedeniyle derin üzüntü içinde olduklarını vurgulayarak, “ Sanatçılar olarak üniversitelerin soğuk taş duvar olarak kalmasını istemiyoruz.  Öğretim üyelerinin üniversitelere dönerek, öğrencileriyle yeniden buluşmalarını sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi..

Cahit Çakcıl, düzenlediği basın toplantısında, yanlıştan ivedilikle dönülmesini beklediklerini belirterek, şunları söyledi :  Kanun Hükmünde Kararname(KHK) ile 330 akademisyen daha üniversiteden ihraç edildi. Bu akademisyenlerin 170’i “Barış Bildirisine” imza atanlar.  Öyle görünüyor ki olağanüstü hal bitene kadar üniversitelerde bir tek demokrat ya da çağdaş öğretim görevlisi kalmayacaktır. Bu kez büyük kıyım Ankara Üniversitesi’ne vurdu. Siyasi Bilimler Fakültesi’nden (SBF) akademik olarak son derece değerli öğretim üyeleri ihraç edildi. Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nin tiyatro bölümünde sadece dört öğretim üyesi kaldı. Bölümde hiç profesör ve doçent kalmadı. Bu öğrenciler eğitimlerini nasıl tamamlayacaklar? Kalan dört öğretim üyesinin 150 öğrencinin eğitimini sürdürmesi mümkün değil. Bölüm fiilen kapanmayla karşı karşıya. Bir ülkenin sanat alanında faaliyet gösteren en önemli bölümlerinden biri yok olmak üzere. Bu sadece öğrenci için değil, ülke için de kayıptır. Bu bölümde çok önemli oyuncular, senaristler, yönetmenler yetişti. Derin üzüntü içindeyiz. İçimiz yanıyor’’

ÜNİVERSİTELERİN SOĞUK BİR DUVAR OLMASINI KABUL ETMİYORUZ!

Cahit  Çakcıl,’’ 1980 darbesinde onlarca üniversite öğretim üyesi değişik suçlamalarla üniversitelerden çıkarılmış ve üniversitelerin içi boşaltılmıştı. Şimdide aynı yoldan gidiliyor. Üniversite öğretim üyesi yetiştirmek, gerçek anlamda profesör, doçent seviyesinde öğretim elemanı bulabilmenin kolay olmadığı bir gerçektir. Yılların emeği gerekiyor. Öyle görünüyor ki yakında üniversitelerimizin iyi fakülteleri de “yüksek lise” ayarında okullara dönüşecek. Böyle bir ülkenin gelişmesi, bilimsel bilgi üretmesi, sanat insanı yetiştirmesi mümkün değildir kanısındayız. Biz sanatçılar derneği olarak üniversitelerin soğuk bir taş duvar olarak kalmasını kabul edemiyoruz. Bizim bağlı olduğumuz, yaşama nedenimiz, sanata saygı, barış, insanlık, özgürlük, insan hakları, uzlaşmacılık gibi değerlerdir. Günümüzde bu değerlerin bazı kesimlerce bir anlam ifade etmediğini görüyoruz” dedi.

YAPILAN YANLIŞLARDAN BİR AN ÖNCE DÖNÜLSÜN

ANSAN Yönetim Kurulu Başkanı  Cahit Çakcıl, şunları söyledi : ’’İnsanların kan, soy sop, düşünce farklılıkları gibi kuramlara bölünmesi bizlerin kabul edemeyeceği yaklaşımlardır. Yapılan bu uygulamaları kınadığımızı, buna benzer uygulamalara son verilmesini beklediğimizi Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Sanatsız Kalan Bir Milletin Hayat Damarlarından Biri Kopmuş Demektir” sözüne biz de bilimsel çalışmaların yok edilmesinin de hayat damarlarından birçoğunun kopması demektir diye ekleyerek düşüncelerimizi kamuoyuna duyururuz’’DENİZ TOPKAYA

 

 

Editör: TE Bilisim