Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, tutuklu bulunduğu cezaevinden Suriye’deki son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Suriye’nin bölünme ve yeni bir iç savaşın eşiğinde olduğunu belirterek, bu sürecin hem iç hem de dış dinamiklere dayandığını ifade etti. Özdağ, "Suriye bölünme ve iç savaşın eşiğinde. Suriye’de yeni bir iç savaş ve bölünmenin hem iç hem dış dinamikleri var. Önce iç dinamikler; Suriye toplumu, Sünni Araplar, Alevi Araplar, Türkmenler, Kürtler ve Dürzilerden oluşmuş bir toplum. Bu gruplar coğrafi olarak entegre değil farklı bölgelerde yaşıyorlar." dedi.

Bu yapının, ülkedeki siyasi ve askeri dengeleri doğrudan etkilediğini belirten Özdağ, "İsrail 1982’den bu yana Suriye’yi bölme stratejisi izliyor ve Beşar Esad rejiminin yıkılmasından sonra bu hedefine çok yaklaştı. Suriye’nin güneyindeki Dürzi bölgesini işgal eden İsrail ordusu burada fiilen bir Dürzi bölgesi oluşturdu." ifadelerini kullandı.

"Suriye’deki Petrol ve Doğalgaz Bölgeleri YPG’nin Kontrolünde"

YPG/PKK’nın Suriye’nin kuzeyindeki petrol ve doğalgaz bölgelerini kontrol ettiğini ve Şam yönetiminin PYD’nin özerk bölgesini tanıdığını belirten Özdağ, "Kuzey’de YPG/PKK Suriye’nin petrol ve doğalgaz bölgelerini kontrol ediyor ve Şam PYD özerk bölgesini tanıdı. HTŞ merkezli Şam rejimi Alevi Araplardan intikam almak için baskı yaptıkça Lazkiye Tartus bölgesi de kemikleşerek Şam ile çatışma eksenine kayıyor." dedi.

Siyasi Liderlerin Beğeni Oranları Açıklandı! İşte Sonuçlar Siyasi Liderlerin Beğeni Oranları Açıklandı! İşte Sonuçlar

“Türkmenler Dışlanmış Hissediyorlar”

Bu süreçte Türkmenlerin de haklarını aradığını belirten Özdağ, "Halep ve çevresinde Türkmen bölgesi talep eden Türkmenler ise dışlanmış hissediyorlar. Ve İran’da Suriye’de en azından Alevi Arap bölgesinde var olmak için istikrarsızlaştırma operasyonlarına destek oluyor." ifadelerini kullandı.

"ABD Destekli YPG, İsrail’in Desteğini de Arkasına Alarak Güçleniyor"

Özdağ, ABD’nin silahlandırdığı 74 bin YPG’linin, İsrail’in politik, askeri ve istihbari desteğini de arkasına aldığını belirterek, "Bu iç ve dış dinamikler bir araya gelince ABD’nin silahlandırıp eğittiği 74 bin YPG’li İsrail’in politik, askeri ve istihbari desteğini de arkasına alarak “Öcalan’ın açıklaması beni bağlamıyor” diyor. Öcalan özel bir YPG açıklaması yapıp silah bırakma çağrısında bulunsa YPG silah bırakır mı: Hayır." dedi.

"İktidarın Önünde İki Seçenek Var"

Suriye’de yaşanan gelişmeler karşısında Türkiye’nin iki seçeneği bulunduğunu ifade eden Özdağ, "İktidarın önünde 2 seçenek var: Birincisi Suriye’nin kuzeyini işgal ederek YPG’yi yok etme, ikincisi ise YPG’nin Irak’taki peşmerge güçleri gibi bağımsız bir örgütlenme ile yeni Suriye ordusuna bir bütün olarak katılmalarını kabul edip, bunu Türk halkına “sorunu çözdük artık YPG yok Suriye ordusu var” diyerek satmak." şeklinde konuştu.

"Beşar Esad Devrildiğinde Zaferi Kim Kazandı?"

Özdağ, Beşar Esad rejiminin devrilmesinin bölgedeki çatışmaları daha da derinleştirdiğini belirterek, "Beşar Esad devrildiği zaman “Zafer kazandık” diyenlere soruyorum: Zaferi kim kazanmış?" ifadelerini kullandı.
 

Kaynak: Haber Merkezi