CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, haftalık yayınladığı raporda, “Deprem bölgesinde enkaz hafriyatlarının döküldüğü yerlerin verimli tarım arazileri ve sulak alanlarda olması ülke tarımının ve hayvancılığının geleceğini yok etmektedir. Kahramanmaraş’ta konut inşaatına başlanan alanın Sütçü İmam Üniversitesi’ne ait en önemli ceviz, badem vb. bitkisel gen merkezinin kamulaştırılarak imara açılması, Adıyaman’da buğday ekili arazilerde inşaatların başlatılması, hafriyatların dere yataklarına dökülmesi gelecek nesillerin mirasını çalmaktır! Deprem bölgesinde kapalı kapılar ardında gerçekleştirilen ihalelerle başlatılan konut inşaatlarının Cumhurbaşkanı (CB) Erdoğan’ın ‘yeni yapılaşma ovalardan dağlara doğru olacak’ sözleri ve vaatlerinin tam aksine hızla kamulaştırılıp imara açılan tarım alanlarına, ekili arazilere, sulama bölgelerine yapılması, ülke tarım ve hayvancılığının geleceğini yok etmektir. İktidar, felaket bölgesindeki yıkımın en büyük nedenlerinden birisinin tarımsal alanlar, dere yatakları, sulak zeminler üzerindeki yapılaşmalardan kaynaklandığını görmezden gelerek, bu afetten ders almak yerine uyarılara kulak asmaksızın aynı yanlışı sürdürüyor. Yeni felaketlere zemin hazırlıyor” açıklamasında bulundu.
“KAYGILAR ORTAYA ÇIKTI”
“En değerli, verimli üretim alanlarını ortadan kaldırıyor” diyerek tarımın korunması gerektiğini vurgulayan Erdoğan Toprak, “Kahramanmaraş’ta TOKİ’nin rezerv alan olarak belirleyip inşaatları başlattığı Dulkadiroğlu ilçesi Akyar mevkiindeki 400 dönümlük arazinin 135 dönümü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının kararıyla imara açılıp konut inşaatına tahsis edildi. Burası Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’ne (SİÜ) ait dünyadaki üç ceviz, badem ve kabuklu bitkiler gen havuzundan birisi olan arazi. SİÜ’den yapılan açıklamada üniversiteye bağlı Sert Kabuklu Meyveler Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne (SEKAMER) ait arazilerin başta ceviz olmak üzere dünyada bilinen merkezlerden birisi olduğu, bazı kaygıların ortaya çıktığı belirtildi. Bakanlık gen merkezine dokunulmayacağını çevresinde inşaat yapılacağını açıklasa da bilim insanları binlerce ceviz-badem vb. ağacın söküleceğini, konuta ayrılan alanlarda da önemli gen kaynakları olduğunu dile getiriyor. Üniversite enkazdan insan çıkartır gibi ağaçları üzerine beton dökülmekten kurtarmaya çalışıyor” dedi.
“İKTİDAR BİLİME KULAK VERMELİ”
Toprak, “Yıllardır yapılan genetik ıslah çalışmalarının yok olmasını önlemeye çabalıyor. SİÜ Ziraat Fakültesi’nin ceviz ıslahı konusunda dünyaca tanınan bilim insanları (Prof. Dr. Mehmet Sütyemez) depremden sonra şimdi de bilimsel yıkım yaşıyor. Böyle bir merkezin konut yapımına ayrılmasının her yıl milyonlarca dolarlık ceviz, badem ithal eden Türkiye’nin ceviz ıslah çalışmalarını, ceviz yatırımlarını ve giderek ülkenin bu alandaki gelecek yüzyıllarını olumsuz etkileyeceğini açıklamalarına rağmen iktidar ısrarla temel atma, ağaçları taşıma derdinde. Depremde yakınlarını yitiren bilim insanları emek verdikleri ceviz ağaçlarını, kurdukları gen havuzunu, araştırma laboratuvarlarını kaybetme endişesiyle, bu alanlara beton dökülmesini önlemeye çalışıyor. Adıyaman’da yeşermiş buğday tarlalarına konut inşaatı için giren iş makinelerinin fotoğrafları, molozların, dere yataklarına, sulak alanlara döküldüğü görüntüler hepimizin içini sızlattı. Yıkıma uğrayan bölgenin tarımını hayvancılığını yok ederek, verimli arazilere inşaat yapıp beton dökerek, ülkenin, insanlarımızın geleceğini yok etmek, kabul edilemez bir tablodur. İktidarın bu süreçte akıl ve bilime kulak vermesi elzemdir” dedi.
Arda KIR