Yargıtay, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında Acıbadem'deki Türk Telekom binası baskınına ilişkin davada müebbet hapis cezası almış 31 erin tahliyesine karar verdi. Karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazı üzerine alındı.
Mahkemenin İlk Kararları
İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, 20 Nisan 2018’de darbe girişimiyle ilgili davada kararını açıklamıştı. Mahkeme, 7 rütbeli sanığı "anayasayı ihlal" ve "kasten öldürme" suçlarından 7'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmış, 28 ere de "anayasayı ihlal" ve "kasten öldürme" suçlarından müebbet hapis cezası vermişti. Ayrıca 5 er, "anayasayı ihlal" ve "kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma" suçlarından süreli hapis cezalarına çarptırılmış, 1 er ise beraat etmişti.
Yargıtay’ın Bozma ve Tahliye Kararı
Dava dosyasını inceleyen Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 33 er hakkındaki "anayasayı ihlal" suçundan verilen cezaları onarken, "kasten öldürme" suçlamasında kısmen onama ve kısmen bozma kararı verdi. Ancak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, erler hakkındaki mahkumiyet kararlarına itiraz ederek dosyayı Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na taşıdı.
Başsavcılık, itirazında, "sanık erlerin, vatandaşlara doğrudan ateş ederek kasten öldürme suçunu işlediklerine dair yeterli delil bulunmadığı" ve "anayasayı ihlal" suçuna ilişkin olarak da "kaçınılmaz hataya düştükleri" gerekçelerini sundu. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 31 er hakkındaki hükümleri bozarak tahliyelerine karar verdi. Diğer 2 er hakkındaki karar ise ilerleyen süreçte verilecek.
Kararın Gerekçesi Bekleniyor
Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun bozma ve tahliyeye ilişkin kararının gerekçesi henüz yazılmadı. Gerekçenin kamuoyuna açıklanmasının ardından kararın ayrıntıları netleşecek.
6 Şehit ve Türk Telekom Baskını
15 Temmuz gecesi Acıbadem Türk Telekom binası işgali sırasında, aralarında Acıbadem Mahallesi Muhtarı Mete Sertbaş’ın da bulunduğu 6 kişi şehit olmuştu. Baskın, darbe girişiminin en kritik eylemlerinden biri olarak kayıtlara geçti.