Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından duyurulan "Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı" kapsamında, uzmanlar tarafından doğurganlık hızının en düşük olduğu ve boşanma hızının en yüksek olduğu illerde ailelerle birebir görüşmeler yapılacak. Bu görüşmeler sonucunda, söz konusu illerde uygulanacak politikalar belirlenecek.

Ev Hapsi Uygulanan Gazeteci Özlem Gürses Yaşadıklarını Anlattı Ev Hapsi Uygulanan Gazeteci Özlem Gürses Yaşadıklarını Anlattı

AA muhabirinin araştırmasına göre, 2024-2028 yıllarını kapsayan eylem planı, 5 stratejik amaç, 15 stratejik hedef ve 100 faaliyetten oluşuyor. Bu plan kapsamında, sosyal hizmet müdahalesi, aileyi güçlendirme yaklaşımları ve müdahalelerini içeren üç düzeyli bir yapıyı öngörüyor.

Aileyi Bir Arada Tutmaya Yönelik Yaklaşımlar Ön Planda

Planın birinci düzeyinde, aileyi bir arada tutmaya odaklanan yaklaşımlar öne çıkıyor. İkinci düzeyde, risk altındaki ailelere yönelik müdahaleler ve bu risklerin azaltılması hedefleniyor. Son düzeyde ise, zarar görmüş ailelere hizmet sunmayı amaçlayan yaklaşımlar öne çıkıyor.

Bu stratejik amaçlardan biri olan "Küresel Riskler ve Demografik Dönüşüm Karşısında Ailenin Korunması" kapsamında, demografik değişim sürecinde ailenin korunması ve güçlendirilmesi için dinamik nüfus yapısının ve aile ve evlilik kurumunun korunması hedefleniyor. Ayrıca, aileyi tehdit eden şiddet, zararlı akımlar ve alışkanlıklarla mücadele edilmesi ve ailenin uluslararası alanda etkinliğinin artırılması ana hedefler arasında yer alıyor.

Analiz Çalışmaları 6 İlde Yapılacak

Türkiye'de doğurganlık hızının düşmesi ve boşanma hızının artmasıyla birlikte, ilk defa sahada çalışma yürütülecek. Doğurganlık hızının en düşük olduğu Karabük, Zonguldak ve Bartın ile boşanma hızının en yüksek olduğu İzmir, Antalya ve Karaman'da analiz çalışmaları gerçekleştirilecek. Uzmanlar, ailelerle ve boşanmış çiftlerle birebir görüşmeler yapacak ve onlara özel anketler uygulayacak.

Bu görüşmelerin ardından uzmanlar, söz konusu illerde uygulanacak politikaları belirleyecek. Aile kurumunu ve yapısını etkileyen demografik faktörlerle sosyal hizmet ve politikaların geliştirilmesine yönelik sosyal araştırmalar da gerçekleştirilecek. Ayrıca, nüfusun aktif ve dinamik yapısının korunması için cinsel sağlık ve üreme sağlığı konularında aile bireylerine ve ebeveynlere eğitim ve farkındalık çalışmaları yaygınlaştırılacak. Evlilik ve çocuk sahibi olmaya ilişkin algı, tutum ve tecrübeleri ele alan bütüncül saha araştırmaları da planlanıyor.

Kaynak: AA